Arcibiskup Tomasi: Musíme překonat mentalitu, podle níž problém vyřeší násilí

3.1.2015 

Násilí nic nevytváří a proto z konfliktu nikdy nelze vyváznout se zbraní v ruce – říká stálý pozorovatel Svatého stolce u OSN v Ženevě, arcibiskup Silvano Tomasi, který se zamýšlí nad mezinárodními krizemi v Sýrii, Iráku a Středoafrické republice, jak jsou sledovány na půdě Rady OSN pro lidská práva.

V Ženevě, kde se mezinárodní společenství zaobírá téměř všemi praktickými otázkami, dotýkajícími se každodenního života lidí, bylo nejvíce pozornosti věnováno krizím na Blízkém východě, otázkám rozvoje, náboženské svobody, vztahům mezi státy v souvislosti s migračním pohybem a ekonomice, jejímž středem by měl být člověk. Zvláštní pozornost zasedání Rady OSN pro lidská práva byla věnována Blízkému východu, Iráku a Sýrii. Byla však také rozšířena na Afriku, zejména na situaci ve Středoafrické republice. Hlavní starostí těchto snah, těchto pokusů najít cestu k míru, je ušetřit lidské životy, nemrhat dostupnými prostředky na zbytečné a ničivé konflikty, nýbrž využívat tyto pozitivní síly k rozvoji národů. V souvislosti s Blízkým východem byl akcent položen na nutnost nejenom dosáhnout příměří, aby bylo možno dodávat humanitární pomoc, ale také zaručit lidem svobodu a důstojné uplatňování jejich práv. Toto úsilí bylo vyjádřeno některými kroky, např. snahou o senzibilizaci veřejného mínění pozváním blízkovýchodních katolických patriarchů a pravoslavných biskupů na půdu OSN, aby byla k dispozici přímá svědectví o tamější situaci a mohly být blíže specifikovány základní body, jejichž rovné a konstruktivní řešení je třeba nalézt.

Myslíte, že lze v této souvislosti hledět k novému roku s důvěrou?

Jako křesťané máme být vždycky optimisty, protože víme, že dějiny řídí Prozřetelnost. Stojíme však před určitým nedostatkem politické vůle řešit násilné konflikty, které probíhají v různých částech světa, zejména na Blízkém východě. Násilí nepřináší žádný konstruktivní výsledek. Musíme překonat mentalitu, podle níž se těžkosti a problémy řeší cestou násilí. Existují jiné prostředky. Je třeba vytvářet důvěru, aby byla možná rozmluva, a nacházet rozumné kompromisy, které umožní společné soužití všem lidem jakéhokoli náboženského vyznání či politického mínění, neubližovat si a podporovat sbíhavé snahy o obecné dobro. Domnívám se, že takovýto cíl bychom si měli stanovit do tohoto roku, a to bude možné, pokud bude obchod se zbraněmi a zájmy různých mocností odsunuty na druhé místo a na první místo budou postaveny zájmy lidí a jejich spravedlivá očekávání.

Jakou roli v tom má Svatý stolec?

Svatý stolec je v mezinárodním kontextu jakýmsi hlasem svědomí. Nejsme ekonomická, ani vojenská moc. Halapartny Švýcarské gardy proti moderním zbraním příliš nezmohou, a není to ani cílem. Specifický cíl poslání papežské diplomacie spočívá právě v tom, že je hlasem svědomí připomínajícím, že nejdůležitějšími hodnotami společné budoucnosti lidské rodiny je mír, vzájemná úcta a solidarita s těmi, kdo jsou v nouzi.

Říká arcibiskup Silvano Tomasi, stálý pozorovatel Svatého stolce při Radě OSN pro lidská práva v Ženevě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.