Papež odsoudil vraždu mexického kněze

29.12.2014 

Papež František prostřednictvím kardinála státního sekretáře Pietra Parolina v neděli vyjádřil bolest, účast a zároveň rozhodné odsouzení vraždy, jejíž obětí se o letošních vánocích stal mexický katolický kněz, O. Gregorio López Gorostieta. Svatý otec ujišťuje o své modlitbě za Kristova kněze, který se stal terčem neospravedlnitelného násilí. Papež současně odsuzuje vše, co útočí na lidské životy a důstojnost, a vybízí kněze a další evangelizátory v diecézi mexického státu Guerrero, aby navzdory obtížím horlivě pokračovali ve svém církevním poslání a napodobovali vzor Ježíše, Dobrého pastýře.

Mrtvé tělo mexického kněze bylo objeveno pár dní po jeho únosu ze semináře ve městě Ciudad Altamirano. Nalézalo se nedaleko od místa, kde byly před několika týdny v hromadném hrobu identifikovány pozůstatky jiného katolického kněze, ugandského misionáře O. Johna Ssenyondama, který se rovněž stal obětí únosu. Násilnému loupežnému přepadení o letošní slavnosti Narození Páně podlehl také peruánský kněz, šestapadesátiletý O. Alfonso Comina Zevallos.

Tyto poslední vraždy katolických kněží potvrzují, že Amerika je nejméně bezpečným světadílem pro misionáře. Letos na něm bylo zavražděno 13 kněží z celkových 17 obětí z celého světa. V novém tisíciletí – tedy v letech 2001 až 2014 – zemřelo násilnou smrtí celkem 342 pastoračních pracovníků na celém světě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.