Sbírka na pomoc Súdánu

30.7.2004 

V Jižním Súdánu začíná období dešťů a s ním se zhoršují podmínky uprchlíků. Červený kříž a Červený půlměsíc dnes otvírají nový uprchlický tábor pro 20 tisíc osob v oblasti Treguine. Odtud se právě vrátil Sergio Cecchini z organizace Lékaři bez hranic. Potvrzuje vážnost situace:

?V současné době působí v Dárfúru jen opravdu málo organizací. Především je potřeba žádat a naléhat na to, aby se hromadné sdělovací prostředky neomezily jen na zájem o situaci v Dárfúru, ale aby se probudil zájem u humanitních organizací a ty opravdu zasáhly v této oblasti.?

Sbírku na pomoc pro uprchlíky v Dáfúru vyhlásilo také Sdružení Česká katolická charita. Více nám poví Jan Oulík:

Sdružení Česká katolická charita (SČKCH) vyhlašuje sbírku pro uprchlíky v Dárfúru. V Dárfuru, v západní části Súdánu, a v sousedním Čadu živoří víc než milion lidí v provizorních uprchlických táborech, kam byli nuceni se uchýlit v důsledku řádění ozbrojenců. Bandy podnikají loupeživé nájezdy na vesnice, vypalují domy, ničí úrodu, popravují civilisty, hromadně znásilňují ženy a dívky. Krize a násilí dosáhly takových rozměrů, že je nelze dále přehlížet. Jen v Jižním Dárfúru, kde je dnes 350 000 lidí bez domova, umírá každý den sto osob. Odborníci OSN působící v oblasti se obávají, že i když pomoc dorazí v nejbližších týdnech, zahyne 300 000 osob. A pokud svět bude nečině přihlížet a pomoc včas nedorazí, může stejný osud potkat milion obyvatel Dárfúru.

Číslo konta, na kterém SČKCH shromažďuje příspěvky od dárců:
369-369369369/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 106 - Súdán
(při platbě složenkou: 3690369369369/0800, VS 106)

Vybrané prostředky budou využity na humanitární projekt iniciativy ACDER, společného programu Caritas Internationalis (CI) a ACT. Program ACDER (ACT - Caritas Darfur Emergency Response), prováděný ve spolupráci s místními organizacemi Sudo a Súdánský církevní koncil, je v historii vůbec prvním společným programem ACT - zastupující většinu světových protestantských a ortodoxních humanitárních organizací a Caritas Internationalis - reprezentující globální síť humanitárních organizací katolických (jejím členem je i SČKCH). Cílem společného programu ACER je zajistit základní životní potřeby pěti stům tisícům uprchlíků v lokalitách Mallam (severně od Nyaly), Zalingi a Džebel Mara v Jižním Dárfúru."

Jan Oulík, SČKCH, Praha

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.