Petrův nástupce: Následujme Ježíše, pravé světlo, abychom se neztratili

19.12.2014 

Na Svatopetrském náměstí se dnes v podvečer rozzářil vánoční strom. Vánoční smrk o výšce 25 metrů letos dorazil z jihoitalské Kalábrie a je darem tamního okresu Catanzaro. Jesličky naopak darovala severoitalská Verona, resp. její opera, která v létě účinkuje v tamní aréně. Narození Páně ztvárňuje dvacet figur, inspirovaných scénou z opery italského skladatele Gaettana Donizettiho “Nápoj lásky”. Na bočních a zadních kulisách jsou zobrazeni muzicírující andělé.

Papež František přijal delegace z Verony a Catanzara při dopolední audienci v Klementinském sále Apoštolského paláce.

”Jesličky a vánoční strom jsou trvale podmanivým znamením vánoc a jsou našim křesťanským rodinám stále drahé. Odkazují k tajemství Vtělení, k jednorozenému Synu, který se stal člověkem kvůli naší spáse, a ke světlu, které Ježíš svým narozením přináší světu. Avšak betlém a stromek se dotýkají všech srdcí, také lidí, kteří nevěří. Promlouvají totiž o bratrství, niternosti a přátelství. Vybízejí člověka naší doby, aby opětovně objevil krásu prostoty, sdílení a solidarity. Zvou k jednotě, svornosti a míru. Vyzývají, abychom ve svém osobním a společenském životě udělali místo Bohu, který nepřichází namyšleně a nevnucuje nám svou moc, ale naopak nám v křehké postavě Dítěte nabízí svou lásku. Jesličky a stromek nám tedy přinášejí poselství světla, naděje a lásky.”

Bůh, Mesiáš, se stal člověkem a sestoupil mezi nás, aby rozptýlil stíny chybování a hříchů, aby donesl lidstvu své božské světlo, pokračoval papež František.

”Ježíš o sobě prohlásí: “Já jsem světlo světa. Kdo mě následuje, nebude chodit v temnotě, ale bude mít světlo života” (Jan 8,12). Následujme Jej, pravé světlo, abychom se neztratili a abychom odráželi své vlastní světlo a vřelost na ty lidi, kteří procházejí chvílemi nesnází a vnitřní temnoty.”

Asi hodinu po rozžehnutí vánočního stromu na Svatopetrském náměstí bylo spuštěno nové osvětlení Vatikánské baziliky a její kupole. Postarala se o ně římská energetická a vodárenská společnost ACEA, která v prvních měsících příštího roku převede veškeré veřejné osvětlení italského hlavního města na technologii LED. Nové osvětlení bazilik sv. Petra a Panny Marie Větší je tedy jakousi premiérou tohoto programu. Vatikánskou baziliku nyní osvětluje 315 světelných těles, čímž se náklady na energii sníží o 70 procent.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.