Římský biskup k evangelíkům: Společná připomínka reformace, ale bez triumfalismu

18.12.2014 

Papeže Františka dnes navštívila delegace Spojených evangelicko-luterských církví Německa, vedená biskupem Gerhardem Ulrichem. Společně s ekumenickou komisí Německé biskupské konference jsou zástupci luterské církve na ekumenické návštěvě Říma.

Svatý otec svou promluvu zahájil poukazem na padesátileté trvání oficiálního katolicko-luterského dialogu a jeho významné milníky, zejména společné Prohlášení k učení o ospravedlnění, které před patnácti lety obě církve podepsaly v Augšpurku. Nezastíral ovšem také trvající teologické rozdíly a různé pojetí církve a její jednoty.

„Navzdory těmto dosud otevřeným otázkám se nesmíme vzdávat, nýbrž se spíše soustředit na příští možný krok. Nezapomínejme, že jdeme společnou cestou přátelství, vzájemné úcty a teologického bádání. Tato cesta vede k nadějnému pohledu do budoucnosti. To je důvod, proč se letos 21. listopadu rozezněly zvony všech německých katedrál, aby na každém místě zvaly křesťanské bratry ke společné bohoslužbě u příležitosti padesátého výročí vydání dekretu Unitatis redintegratio II. Vatikánského koncilu.

Římský biskup vyslovil uspokojení nad společným pojednáním německé luterské a katolické církve o bioetických tématech, které by mělo brzy vyústit ve společný dokument, nazvaný „Bůh a důstojnost člověka“.

„Otázky vztahující se k důstojnosti lidské bytosti od počátku jejího života až do konce, stejně jako otázky týkající se rodiny, manželství a sexuality, nelze přecházet mlčením nebo zcela pomíjet jenom proto, že nechceme ohrozit dosažený ekumenický konsenzus. Byla by škoda, kdyby se v takovýchto důležitých otázkách svázaných s lidskou existencí projevily nové konfesní rozdíly.“

A konečně poslední úvaha Svatého otce se vztahovala k blížící se společné připomínce pěti set let od zahájení reformace.

“Při této příležitosti budou mít luteráni a katolíci poprvé možnost sdílet po celém světě tutéž ekumenickou připomínku, nikoli ve formě triumfalistických oslav, nýbrž jako vyznání naší společné víry v trojjediného Boha. Těžištěm této události tedy bude společná modlitba a niterná prosba o odpuštění za vzájemné viny, s kterými se budeme obracet k našemu Pánu, Ježíši Kristu, stejně jako radost z toho, že se ubíráme společnou ekumenickou cestou.“

Papež v této souvislosti upozornil na dokument katolicko-luterské komise, působící při Papežské radě pro jednotu křesťanů, který vyšel vloni a nese výmluvný titul: „Od konfliktu ke společenství. Společná lutersko-katolická připomínka reformace v roce 2017“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.