Petrův nástupce: Chudí nám tajemně předávají Boží moudrost

13.12.2014 

Papež František dnes přijal 75 člennou delegaci charitativních institucí „Přátel Gabriela Rosseta“ a „Foyer Notre Dame des Sansabri“. Tento útulek pro bezdomovce založil v Lyonu v polovině minulého století tamější profesor literatury Gabriel Rosset (1904-1974). Jeho pokračovatelé dnes působí na mnoha sociálních periferiích:

Váš zakladatel Gabriel Rosset uslyšel křik chudých; byl otřesen utrpením druhých a velkodušně odpověděl. Toto volání je voláním samotného trpícího Krista. V lidech kterým sloužíte se dotýkáte jeho ran a hojíte je, a oni vám poskytují hluboké poučení, protože v nich se setkáváte s Ježíšem. Chudí nás evangelizují, neustále nás evangelizují, tajemně nám sdělují Boží moudrost.

Papež František ve své promluvě dále poukázal na mariánský rozměr této služby patrný v názvu díla Foyer Notre Dame des Sansabri.

Jak krásné jméno! Ježíšova matka dává bezdomovcům střechu nad hlavou. Mariánská dimenze vaší služby mi připadá podstatná. Mariino Srdce je plné soucitu se všemi lidmi, zejména s chudými, znevýhodněnými a těmi, co se ocitli v nouzi. Její mateřská něha se spolu s něhou církve projevuje skrze vás.

Řekl mimo jiné papež František členům francouzského charitativního díla Přátelé Gabriela Rosseta.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.