Papež sloužil mši ze svátku Panny Marie Guadaloupské

13.12.2014 

V bazilice svatého Petra slavil v pátek v podvečer římský biskup liturgii ze svátku Panny Marie Guadaloupské, patronky Ameriky. Spolu s Petrovým nástupcem se zde sešla latinskoamerická komunita v Římě a bohoslužbu doprovázely tradiční rytmy a zpěvy kreolské mše od argentinského skladatele Ariela Ramireze. Papež František zrekapituloval dějiny Ameriky z perspektivy zjevení Panny Marie v Guadaloup a načrtnul americký ethos:

Svatá Matka Boží nejenom navštívila tyto národy, ale zůstala s nimi. Zanechala svůj tajemně otištěný posvátný obraz na tilmě svého posla, abychom Ji měli dobře v patrnosti. A ten se stal symbolem Mariiny smlouvy s těmito národy, jimž propůjčuje duši a něhu. Na Její přímluvu začala se křesťanská víra stávat tím největším bohatstvím duše amerických národů, jejíž nejcennější perlou je Ježíš Kristus; pokladem, který se předává a projevuje až dodnes ve křtu mnoha lidí, ve víře, v naději a lásce mnohých, v drahocenné lidové zbožnosti a také v onom americkém ethosu projevujícím se ve vědomí důstojnosti člověka, v nadšení pro spravedlnost, v solidaritě s nejchudšími a trpícími a v naději často navzdory všem nadějím.
Můžeme tak tady a dnes chválit Boha za divy, které učinil v životě latinskoamerických národů. Bůh ve svém stylu „tyto věci skryl před moudrými a chytrými a odhalil je maličkým, pokorným a těm, kdo mají prosté srdce“ (srov.
Mt 11,25). Maria rozpoznává v divech, které Jí učinil Pán, styl a způsob, jakým její Syn jedná v dějinách spásy. Mariin chvalozpěv převrací světské soudy, boří modly moci, bohatství a úspěchu za každou cenu, odhaluje soběstačnost, pýchu a sekularizované mesianismy, které vzdalují od Boha, a vyznává, že Bůh se zalíbením rozvrací ideologie a zesvětštělé hierarchie. Povyšuje ponížené, přichází na pomoc chudým a maličkým, zahrnuje dobrodiním, požehnáním a nadějí ty, kteří důvěřují Jeho milosrdenství od pokolení do pokolení, zatímco bohaté, mocné a vladaře sesazuje z jejich trůnů.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie papeže Františka je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.