Kreolská mše k poctě Panny Marie Guadalupské

12.12.2014 

Papež František dnes večer ve Svatopetrské bazilice oslavil společně s římskou latinskoamerickou komunitou liturgickou památku Panny Marie Guadalupské, patronky amerického světadílu. Eucharistickou slavnost doprovázely tradiční rytmy a zpěvy kreolské mše („Misa Criolla“) argentinského skladatele Ariele Ramíreze.

O významu této události pro latinskoamerickou církev pro Vatikánský rozhlas hovoří prof. Guzmán Carriquiry, sekretář Papežské komise pro Latinskou Ameriku.

“Úcta k Panně Marii Guadalupské stojí v základech latinskoamerického katolictví a zbožnosti našich národů. Je známkou naší identity, jednoty, původnosti domorodé Latinské Ameriky. Tato událost má zvláštní význam pro katolíky, ale také pro obyvatele Latinské Ameriky vůbec. Panna Maria z Guadalupe je také patronkou Filipín a její přímluva je natolik mocná, že do jejích rukou vložíme úmysly Svatého otce a celé církve. Velmi důležitý je hudební liturgický doprovod. Kreolskou mši složil Ariel Ramirez před necelými padesáti lety a roku 1967 přijel do Říma, aby své geniální dílo odevzdal do rukou papeže Pavla VI. Nyní jeho syn řídí hudební soubor vysoké umělecké úrovně, aby doprovodil mši současného latinskoamerického papeže. Při středeční audienci papež přijal Ramirezova syna a řekl mu: Tvůj otec byl velikán. A po krátkém zamyšlení dodal: Byl to velký mystik. Můžeme si tedy představit, co pro papeže znamená poslech tohoto díla, které je velmi dobře známé v Latinské Americe i po celém světě.“

Uvedl uruguayský profesor. Homilii Svatého otce z páteční liturgie vám přineseme v sobotním vysílání.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.