Poselství papeže Františka ke Světovému dni míru 2015

10.12.2014 

„Globalizovaným bratrstvím proti hanebnému zjevu otroctví“ – to je jádro papežova poselství ke Světovému dni míru připadajícímu na 1. leden. Název dnes publikovaného dokumentu je parafrází jednoho obratu sv. Pavla z listu Filemonovi (1,15-16): „Už ne otroci, ale bratři“. V dokumentu jsou popsány hluboké příčiny obchodu s lidmi řízeného zločineckými organizacemi. Papež František vybízí vlády států, aby použily účinné kontrolní mechanismy a nepřenechávaly prostor korupci a beztrestnosti.

Petrův nástupce mluví bez obalu o „hnusném fenoménu“ a „urážce lidství“, která se dotýká několika milionů lidských bytostí. Letošní poselství má dvě části. V první papež popisuje podoby otroctví a připomíná oběti otrocké práce, migranty, kteří jsou zbaveni svobody, zneužíváni, drženi v nelidských podmínkách a vydíráni zaměstnavatelem; dále sexuální otrokyně a otroky, dětské vojáky, oběti transplantací tělesných orgánů či fingovaných adopcí, vězně teroristů.

Mnoho podob otroctví má hluboké příčiny. První, na kterou papež poukazuje, je „ontologická“ a je způsobena „hříchem, který korumpuje lidské srdce“; „odmítání lidství druhého člověka,“ s nímž se nakládá jako s předmětem, prostředkem nebo účelem. Dalšími příčinami je chudoba, odepřený přístup ke vzdělání a k práci, „kriminální sítě, které řídí obchod s lidmi“, ozbrojené konflikty, terorismus, kriminální užívání internetu na přilákání těch nejmladších. A potom korupce, která – jak papež výslovně říká – „prostupuje složky bezpečnostních a státních institucí“.

Druhá část Poselství ke Světovému dni míru vyzývá k potření otroctví „společným a globálním“ jednáním, „globalizací bratrství“, která dovede čelit „globalizované lhostejnosti“. Instituce by měly postupovat třemi způsoby: zákonně definovat zločin otroctví, chránit oběti a stíhat ty, kteří jsou za něj zodpovědní. Je proto zapotřebí „spravedlivých zákonů“ o migraci, adopci a delokalizaci podnikání na ochranu základních práv člověka a respektování lidské důstojnosti. Kromě toho – píše papež – je zapotřebí také „účinných mechanismů kontroly“, které nedají prostor „korupci a beztrestnosti“. Papež František pak oslovuje všechny aktéry společnosti, požaduje uznání sociální role žen, důstojnou práci a náležité mzdy pro zaměstnance a takové distribuční řetězce, které by nezahrnovaly fenomén obchodování s lidmi, a žádá také mezivládní kooperaci pro potírání „nadnárodních sítí organizovaného zločinu, které řídí ilegální obchod s migranty“.

Papež se obrací také ke spotřebitelům a poukazuje na „sociální odpovědnost“, aby si byli vědomi toho, co napsal Benedikt XVI. v encyklice Caritas in veritate, že totiž „nakupování je vždycky mravní a nejen ekonomický úkon“ (č.66). Obchod s lidmi a zboží produkované vykořisťováním druhých lidí interpelují nás, všechny, zdůrazňuje papež: ty, co lhostejně či prospěchářsky zavírají oči, tak ty, kdo jsou zapojeni na občanské rovině či drobnými gesty, abychom věnovali pozdrav či úsměv obětem otroctví.

Globalizovat bratrství, nikoli otroctví či lhostejnost. K tomu vybízí papež František, aby všichni muži i ženy dobré vůle nebyli spoluviníky tohoto zla a dovedli dávat naději obětem otroctví. V závěru papež připomněl svatou Josefinu Bakhitu a četné řeholní kongregace, zvláště ženské, které – následováním jejího příkladu – pracují ve prospěch obětí tohoto obchodu. Petrův nástupce se v závěru poselství ke Světovému dni míru obrací rovněž ke křesťanské obci, „místu sdílení mezi bratry“, jejichž rozdílný původ či odlišné sociální postavení „neumenšuje důstojnost, ani nevylučuje z příslušnosti k Božímu lidu,“ poněvadž všichni jsou „v Kristu spojeni bratrským poutem“, které je základním poutem rodiny i společnosti.

PLNÉ ZNĚNÍ poselství papeže Františka ke Světovému dni míru 2015 je na stránkách ČBK

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.