Teologie se rodí z naslouchání Božímu lidu

5.12.2014 

Papež František dnes zahájil nové, pětileté funkční období Mezinárodní teologické komise, v pořadí již deváté. Odborné reflexe této třicetičlenné skupiny teologů z celého světa, v čele s jejím předsedou, kard. Müllerem, využívá přímo Svatý stolec. Tato služba církvi, poznamenal papež ve své promluvě, předpokládá nejenom intelektuální kompetenci, nýbrž také duchovní vlohy. Mezi posledně jmenovanými se František zaměřil zejména na schopnost naslouchat a doložil ji citací z proroka Ezechiela: “Lidský synu, všechna slova, která ti řeknu, přijmi do srdce, poslouchej s napjatýma ušima” (Ez 3,10).

”Teolog je především věřící, který naslouchá Slovu živého Boha a přijímá je ve svém srdci a mysli. Avšak teolog také musí pokorně naslouchat tomu, “co říká Duch církevním obcím” (Zj 2,7), a to prostřednictvím různých projevů víry, kterými žije Boží lid. Na to upomenul rovněž poslední dokument vaší komise o sensus fidei v životě církve. (…) Teolog je povolán “poslouchat, chápat a vykládat, co všechno naše doba říká, a ve světle Božího slova to posuzovat – to Boží slovo posuzuje – aby se mohla zjevená pravda stále hlouběji chápat, lépe poznávat a přiměřeněji podávat” (Gaudium et Spes,44)”.

V tomto světle bych rád poukázal na stále se vyvíjející složení vaší komise, pokračoval papež. Máte mezi sebou pět žen, avšak stále jich není dostatek, dodal. Jsou jako třešničky na dortu, bylo by ovšem třeba ještě něco navíc.

”Jejich přítomnost by se měla stát výzvou k zamyšlení nad rolí, kterou ženy mohou a mají mít na poli teologie. “Církev totiž uznává neodmyslitelný přínos ženy pro společnost, její senzibilitu, intuici a určité zvláštní schopnosti, které jsou obvykle vlastní spíše ženám než mužům. S potěšením sleduji (…), jak mnohé ženy nabízejí nové pohledy k teologické reflexi” (srov. Evangelii gaudium, 103). Na základě svého ženského nadání mohou teoložky odhalovat – a to k dobru všech – jisté neprozkoumané aspekty bezedného tajemství Krista, “ve kterém jsou skryty všechny poklady moudrosti a poznání” (Kol 2,3).”

Proto vás zvu, abyste ku svému prospěchu čerpali z tohoto zvláštního přínosu žen k moudrosti víry, vybízel papež a přešel k jiné charakteristice zastoupených teologů – tedy jejich národnosti. Mezinárodní povaha komise v sobě odráží katolicitu církve, podotkl Petrův nástupce.

”Různé názorové úhly mají tuto katolicitu obohacovat, aniž by škodily jednotě. Tato jednota katolických teologů se opírá o jedinou víru v Krista a čerpá z různosti darů Ducha svatého. Na těchto základech a ve zdravém pluralismu se různé teologické přístupy, vyvinuté v odlišných kulturních kontextech a za použití různých metod, nemohou navzájem ignorovat. Naopak by se měly v teologickém dialogu navzájem obohacovat a korigovat. Práce vaší komise může dosvědčovat takovýto růst a také svědčit o Duchu svatém. Právě On totiž rozsévá různá mínění a tuto rozrůzněnost charismat v církvi. A stejně tak On poté vytváří jednotu. On je protagonista a ti stále.”

Učitelkou ryzí teologie je Matka Boží, končil papež František.

”Žena, která naslouchá, rozjímá, je nablízku církvi i lidem v jejich problémech. Pod vedením Ducha svatého a za využití všech zdrojů své ženskosti trvale vstupuje do “celé pravdy” ( Jan 16,13). Maria je tak obrazem církve, která v netrpělivém očekávání svého Pána, den za dnem roste v moudrosti víry, rovněž díky trpělivé práci teologů a teoložek.”

Modlete se za mne – a prosím, teologicky!, vymínil si papež František v závěrečném pozdravu ke členům Mezinárodní teologické komise.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.