Vrchní imám univerzity Al Azhar odsoudil Islámský stát

3.12.2014 

“Extrémismus sektářského ražení, který ospravedlňuje násilí a terorismus verši z Koránu, je zvráceným islámem. Džihádistické skupiny se dopouštějí barbarských zločinů a zahalují je posvátným náboženským hávem. Volba pojmenování “Islámský stát” je pokusem o exportaci tohoto falešného islámu”. Toto radikální odsouzení vyslovil vrchní imám mešity Al Azhar, tedy nejvyšší autorita sunnitského islámu, při zahájení mezinárodní konference organizované stejnojmennou islámskou univerzitou.

Podle informací agentury Fides se kongresu účastní 700 učenců a představitelů politických, společenských a náboženských institucí ze 120 zemí, včetně některých zástupců východních křesťanských církví. Vrchní imám Ahmed al-Tajeb ve svém projevu zdůraznil, že jakákoliv teroristická ideologie, která se ospravedlňuje odkazem k islámu, se zakládá na pokřiveném a manipulovaném chápání koránských spisů. Ohlásil, že univerzita Al Azhar chce tomuto devastujícímu jevu čelit cíleným studiem a novými formačními kurzy, které by imámům poskytly jasné a přesvědčivé argumenty k odmítnutí abnormálních teorií džihádistů a zabránily jejich infiltraci do mešit.

Druhé slovo na káhirské konferenci patřilo koptskému pravoslavnému patriarchovi Teodoru II., který opětovně poukázal na neslučitelnost násilí a terorismu s učením Koránu. Podle představitele druhé nejpočetnější církve v arabských zemích je islám tolerantním náboženstvím, které nenese zodpovědnost za hanebnosti, které jsou páchány v jeho jménu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.