Většina lidí chce mír, někdy však nemá sil se jej dovolat

30.11.2014 

Promluva papeže Františka k salesiánské oratoři, Istanbul

Drazí chlapci a děvčata!

Velmi jsem si přál setkat se s vámi - mladými z Turecka, ze Sýrie, z Iráku a dalších zemí Blízkého východu a Afriky. Reprezentujete stovky svých vrstevníků, z nichž mnozí jsou uprchlíci, jimž denně poskytují péči zdejší salesiáni. Chci vám vyjádřit svoji účast na vašem utrpení a doufám, že tato moje návštěva s Pánovou pomocí přinese trochu útěchy do vaší obtížné situace, která je smutným důsledkem vyhrocených konfliktů a válek, které jsou vždycky zlem, a problémy nikdy nevyřeší, ba naopak rozmnoží.

Uprchlíci jako vy se ocitají často na dlouhou dobu zbaveni primárních dober: důstojného bydlení, zdravotní péče, škol, zaměstnání. Museli jste opustit nejenom materiální dobra, ale především svobodu, blízkost rodině, svoje životní prostředí a kulturní tradice. Ponižující stav, ve kterém jsou nuceni žít mnozí uprchlíci, je netolerovatelný! Proto je třeba vyvinout maximální úsilí k odstranění příčin tohoto stavu. Apeluji na větší mezinárodní souhru směřující k vyřešení konfliktů, které působí krveprolití země vašeho původu, k odstranění dalších příčin, které nutí lidi opouštět svoji vlast, a k vytváření situace, jež by vám umožnila zůstat nebo se vrátit. Vybízím všechny, kteří velkodušně a věrně usilují o spravedlnost a pokoj, aby neztráceli elán. Obracím se na politické představitele, aby měli na paměti, že obrovská většina jejich spoluobčanů chce mír, třebaže někdy už nemá sílu a hlas se jej dovolat!

Četné organizace dělají pro uprchlíky mnoho. Mám především radost z efektivního působení mnoha katolických institucí, které nabízejí pomoc mnoha lidem v nouzi bez jakékoli diskriminace. Tureckým institucím chci vyjádřit uznání za velké úsilí, které vyvíjejí ve prospěch uprchlíků, zejména syrských a iráckých, a za konkrétní úsilí ve snaze nalézt uspokojení jejich požadavků. Doufám, že jim nebude chybět také nezbytná pomoc mezinárodního společenství.

Drazí mladí, neklesejte na mysli. S pomocí Boží, neustále doufejte v lepší budoucnost, navzdory těžkostem a překážkám, které na vás nyní doléhají. Katolická církev je vám nablízku také prostřednictvím cenné práce salesiánů a kromě jiné pomoci vám nabízí možnost vzdělání a formace. Vždycky pamatujte, že Bůh nezapomíná na žádné ze svých dětí a že nejmenší a nejvíce trpící jsou Jeho Otcovskému srdci nejblíže.

Ze svojí strany a spolu s celou církví se budu nadále s důvěrou obracet k Pánu a prosit Jej o inspiraci pro ty, kdo nesou zodpovědnost, aby prosazovali spravedlnost, bezpečnost a mír bez otálení a opravdu konkrétně. Církev prostřednictvím svých sociálních a charitativních organizací zůstává po vašem boku a bude se vás před světem nadále zastávat.
Kéž vám všem žehná Bůh!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.