Sbírka pro oběti povodní v Indii a Bangladéši

28.7.2004 

Monzumové deště způsobily v Jižní Asii rozsáhlé záplavy. OSN se obává humanitární krize. Oblastem se snaží pomoci mezinárodní Charita a v jejím rámci i Sdružení Česká katolická charita. Podrobnosti telefonuje z Prahy Jan Oulík:

"Počet lidských životů, které si živel vyžádal, překročil již tisícovku. Střechu nad hlavou ztratilo nebo bylo vodou odříznuto od světa na 30 miliónů lidí v Bangladéši a 15 miliónů osob v Indii.
Metropole Bangladéše, Dháka, je zatopená a voda tu sahá lidem po pás až po hrudník. Nouzové ubytování muselo vyhledat téměř 125 tisíc lidí. Zcela nebo částečně je zatopena polovina z 90 městských čtvrtí.Meteorologové však hlásí pro Bangladéš na příští dny nové srážky. Řada obyvatel Dháky trpí nemocemi; kanalizace nefunguje a nedostává se pitná voda. Do země začíná proudit první mezinárodní humanitární pomoc.
Ve střední a jižní Číně nalezlo podle ČTK při povodních smrt již 384 osob a přes 100 000 muselo uprchnout ze svých domovů. Tři čtvrtiny obětí zůstaly pohřbeny pod sesuvy bahna.
Každoroční monzuny vyhánění velké množství obyvatel Indie ze svých domovů, ale letos dlouhodobé deště prakticky odřízly a izolovaly celou severovýchodní oblast země. Byly zničeny silnice, železniční spojení, mosty. Záchranné tábory pro oběti jsou přeplněné a při záchranných pracích přibývají stále noví mrtví.

Mezinárodní organizace Caritas Internationalis vyhlásila 20. července humanitární výzvu na pomoc obětem ničivých záplav v Indii ve výši 450 000 USD. Ta by měla zahrnout nákup či vybudování dočasných příbytků, potraviny, hygienické a sanitární potřeby. Po ukončení dešťů by Charita měla asistovat při obnově domů a studní.
Na pomoc zaplavené Bangladéši vyhlásila Caritas Internationalis 26. července humanitární výzvu ve výši dvou milionů USD. Charita se stará o distribuci nejnutnější humanitární pomoci 25 000 rodin ve čtyřech regionech Bangladéše. Zároveň rozváží základní léky a připravuje programy na rekonstrukci zničených obydlí. Po skončení dešťů je plánována rekonstrukce 5 500 domů pro lidi, kteří ztratili svá obydlí spolu s příslušenstvím.

Do pomoci Indii a Bangladéši se zapojilo i Sdružení Česká katolická charita, které vyhlásilo veřejnou sbírku na účet 369-369369369/0800 u České spořitelny Praha 1.

Variabilní symboly: 107 ? Indická republika a 152 ? Bangladéš.
(Při platbě složenkou prosím uvádějte číslo konta ve tvaru: 3690369369369/0800, VS 107 - Indie a VS 152 - Bangladéš).

Vybrané prostředky budou použity na obnovu bydlení. Česká charita pravděpodobně nebude vysílat do postiýžených oblastí svůj zvláštní tým. Obětem povodní bude pomáhat prostřednictvím svých partnerských organizací.?

Pro Vatikánský rozhlas Jan Oulík, Sdružení Česká katolická charita, Praha

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.