Rabín Sacks: Západ ignoruje základní biologická, sociologická a antropologická data

21.11.2014 

Třetím a posledním jednacím dnem se zakončilo mezináboženské sympozium na téma “Komplementarita muže a ženy”. Představitelé čtrnácti náboženství se ve svých příspěvcích shodují na ústředním postavení manželství a rodiny ve společnosti. Sekretář Papežské rady pro rodinu, mons. Jean Laffitte, poukázal na stále platnou nauku sv. Jana Pavla II. o křesťanském manželství.

„Učení Jana Pavla II. nejenom shrnuje a přináší v jednom celku poklady církevního magisteria. Byl prvním papežem, který studoval také antropologické otázky a věnoval více než 25 let života – a to ještě před nástupem na Petrův stolec – tématu manželství. Je tu tedy nesmírný badatelský, filosofický a moralistický přínos a především obrovský korpus katechezí, pronášených v letech 1979-1984, které vrhají pluridisciplinární světlo na tajemství lidské lásky. Tento monumentální opus nelze opomenout, protože právě toto dnes lidé potřebují. Mají zapotřebí se dozvědět o svém povolání k lásce a o Božím plánu s manželstvím a rodinou, jak tento Boží pohled nazýval papež Wojtyla. Jeho učení je mimořádně aktuální a může oslovit každého člověka dobré vůle, i mimo úzce katolické nebo křesťanské kruhy.”

Upozorňuje biskup Jean Laffitte. “Dějiny izraelského lidu začínají mužem a ženou”, podotýká další z přednášejících, rabín Lord Jonathan Sacks:

„Judaismus začíná příběhem prvního muže a první ženy v rajské zahradě. Ačkoli pozbývají ráje, cítíme, že znovu nastává pokaždé, když se muž a žena spojují v lásce. Chceme západním zemím připomenout tuto nádhernou instituci svaté manželské smlouvy, která byla dva tisíce let jejich silou a nyní se vytrácí. Západní vlády a široké vrstvy lidí ignorují základní biologická, sociologická a antropologická data. Člověk se stal člověkem, protože muž a žena se spojili v ochraně a výchově svých dětí. Tato biologická realita tu byla mnohem dříve, než ji posvětilo náboženství. Je známo, že v zemích se silným vnímáním manželství se utvořily silné společnosti a naopak. Nehlásáme tu tedy žádné dogma, neomezujeme se na citaci Zjevení, ale mluvíme o vědecky stanovených faktech. Pokus, kterému nás dnes na západě vystavují a který se silně odklání od tradičního manželství, dosud žádná společnost nezažila. Jeho důsledkem bude obrovský zmatek a nesmírné utrpení dětí, které porostou bez obou rodičů.”

Uvedl na vatikánském sympoziu vrchní rabín Velké Británie.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.