Papež: Hledání plné jednoty zůstává prioritou církve

21.11.2014 

V pátek odpoledne se papež František setkal také se šedesáti členy Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů, která pořádá v těchto dnech plenární zasedání u příležitosti 50. výročí promulgace koncilního dekretu o ekumenismu Unitatis redintegratio (21.11.1964). Petrův nástupce místo čtení promluvy, kterou předal přítomným v písemné podobě, osobně pozdravil jednotlivé členy zmíněné papežské rady a setrval s nimi v přátelském rozhovoru.

Papež v souvislosti s 50. výročím koncilního dekretu o ekumenismu poděkoval všem, kdo během půl století „různými způsoby sloužili smíření a společenství věřících v Krista“. Vzápětí však dodal, že „zároveň musíme uznat, že křesťané nadále jsou rozděleni a rozdíly týkající se nových antropologických a etických témat činí cestu k jednotě ještě obtížnější“. Zdůraznil ovšem, že „nelze podléhat malomyslnosti a rezignovat, nýbrž nadále důvěřovat v Boha, který do srdcí křesťanů zasévá zárodky lásky a jednoty“.

Petrův nástupce poukázal v této souvislosti na „duchovní ekumenismus, který se projevuje především Týdnem modliteb za jednotu křesťanů“, ale zmínil také „ekumenismus krve, k jehož docenění vybízí zmíněný koncilní dekret právě tím, že uznáme v bratřích a sestrách jiných církví a církevních společenství Bohem darovanou schopnost dosvědčit Krista obětí života (UR, 4). Takováto svědectví – uvádí papež František – během uplynulých padesáti let nechyběla a trvají i v naší době. Je na nás, abychom je uznali vírou a dovolili jejich síle, aby nás vedla k obrácení v plnějším bratrství.“

„Hledání plné jednoty zůstává prioritou katolické církve a představuje jednu z největších každodenních starostí. Jednota je především Božím darem a dílem Ducha svatého, ale všichni jsme za všech okolností povoláni k neustálé spolupráci,“ píše papež František v závěru svého poselství k 50. výročí vydání koncilního dekretu o ekumenismu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.