Charitativní organizace jednaly o situaci vzniklé rozšířením eboly

4.11.2014 

Caritas Internationalis pořádala dnes konferenci o situaci kolem choroby zvané ebola. Pozvány byly především řeholní instituty a katolické charitativní organizace, které působí v zemích zasažených touto epidemií.

Přes 5 tisíc obětí této nemoci a více než 14 tisíc nakažených lidí – taková je zatím bilance, přičemž zanedlouho může ebola podle informací Caritas Internationalis nakazit milion lidí. Úmrtnost nakažených tímto virem je 60%. Odpověď církve, která je v postižených zemích jedním z největších poskytovatelů zdravotnické péče, byla pohotová a rozsáhlá. Charita se dnes v Sierra Leona stará přibližně o 1 500 rodin, které jsou v karanténě. O dalších 1 250 rodin pečuje v Guinei. Situaci přibližuje mons. Robert Vitillo z Caritas Internationalis:

Situace těchto rodin je taková, že nesmějí opustit dům. Vláda a také farnosti se tři týdny starají o jejich obživu. Pokud někdo z rodiny onemocní karanténa pokračuje. Proto je nezbytné vytvořit potravinové zabezpečení a zajistit donášku potravin.

Uvnitř této dramatické situace však vzniká další drama, totiž téměř 4 tisíce sirotků, kteří jsou v domech nebo nemocnicích:

Mnohé z těchto děti jsou v centrech, kde jsou shromažďováni nemocní ebolou. Některé z nich byly nakaženy, ale některé jsou zdravé. Jsou však drženy v těchto izolačních centrech, které jsou pro dítě tím nejhorším místem, neboť se tam může nakazit velmi rychle. Požádali jsme proto různé instituty jako např. sestry Matky Terezy z Kalkaty, aby se ujaly těchto dětí, které se ocitly bez rodičů.

Říká mons. Vitillo z Caritas Internationalis. Zdravotnická krize v Africe má regionální, sociální a ekonomickou povahu a její dosud podceňovaný rozsah nemá obdoby, vyplývá z dnešní konference charitativních organizací na toto téma, která se konala v Římě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.