Papež: Vzkříšení je odpověď na dlouhé hledání Božího lidu

3.11.2014 

Papež František dnes dopoledne ve Svatopetrské bazilice slavil zádušní mši svatou za kardinály a biskupy, kteří zemřeli v průběhu uplynulého roku. Od loňského listopadu odešlo na věčnost deset členů kardinálského sboru a sto jedenáct biskupů ze všech částí světa. Svatý otec ve své homilii mluvil o víře ve vzkříšení a mimo jiné řekl:

Událost vzkříšení je odpovědí na dlouhé hledání Božího lidu, na hledání každého člověka a celého lidstva. Každý z nás je pozván, aby do této události vstoupil. Jsme zváni, abychom nejprve stáli před Ježíšovým křížem jako Maria, ženy a setník, abychom slyšeli Ježíšův výkřik a jeho poslední vydechnutí a nakonec ticho, ono ticho, které trvá celou Bílou sobotu. A potom jsme zváni k tomu, abychom šli ke hrobu, viděli, že veliký kámen je odvalen, a uslyšeli zprávu: “Byl vzkříšen, není tady” (Mk 16,6). Tam je odpověď. Tam jsou základy, skála. Nikoli v “přemlouvavých slovech moudrosti”, nýbrž v živoucím slově Ježíšova kříže a vzkříšení.
Apoštol Pavel hlásá právě toto – Ježíše Krista ukřižovaného a vzkříšeného. Bez Jeho vzkříšení je naše víra prázdná a slabá. Jelikož On je vzkříšen, či ještě lépe On je vzkříšení, je naše víra plná pravdy a věčného života.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.