Arcibiskup Cordes se vrátil ze Súdánu

26.7.2004 

Předseda Papežské rady Cor Unum se vrátil ze čtyřdenní návštěvy v Súdánu. Jejím cílem bylo vyjádřit blízkost Jana Pavla II. jeho obyvatelům a zejména uprchlíkům z Dárfúru.

Arcibiskup Paul Josef Cordes se setkal mimo jiné s viceprezidentem Súdánu a zástupcem guvernéra jižního Dárfúru. Při jednání intervenoval ve prospěch katolických humanitárních organizací, aby jim zajistil volný přístup do uprchlických táborů. U Chartúmu papežský legát navštívil slumy, obývané více než 10 let uprchlíky z jižního Súdánu. Navštívil také uprchlický tábor v Kalmě, kde v těžkých pouštních podmínkách žije asi 10 tisíc osob. Setkal se s představiteli katolických agenturu, které spolu s dalšími křesťanskými organizacemi připravují program pomoci v hodnotě 17 milionů dolarů.
O pobytu předsedy Papežské rady Cor Unum v Súdánu podrobně informovaly tamní arabsko jazyčná média.

V závěru návštěvy arcibiskup Cordes zdůraznil, že vláda Súdánu ve spolupráci s mezinárodními organizacemi musí zabezpečit pomoc uprchlíkům i jejich bezpečný návrat do domovů. Lidé přinucení k útěku žijí v nedůstojných podmínkách. Papežský legát vyjádřil přesvědčení, že lepší budoucnost Súdánu je možná, když se o ní zasadí všichni obyvatelé země. ?Veřejné mínění se bohužel příliš dlouho nejímalo o válku v Súdánu ? čteme v závěrečném tiskovém prohlášení Papežské rady Cor Unum ? Nyní konečně svět sleduje situaci v této zemi pozorně.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.