Papež: Také podle slov poznáš křesťana

27.10.2014 

Budeme-li ve svědomí zpytovat svoje slova, poznáme, zda jsme děti světla či tmy anebo šedi – řekl papež František v dnešním kázání při ranní mši v kapli Domu sv. Marty.

Lidi je možné poznat z jejich slov. Sv. Pavel – řekl papež s odkazem na dnešní první čtení z listu Efesanům (4,32-5,8) – „vybízel křesťany, aby jednali jako děti světla a ne jako děti tmy. Podal katechezi o slovu. Jsou čtyři slova, podle nichž poznáme, zda jsme děti tmy:

Slovo pokrytecké. Trochu tam, trochu tady, hlavně být zadobře se všemi. Prázdné, bezobsažné slovo zející prázdnotou. Slovo nevázané, banální a světácké. Slovo nečisté a neslušné. Tato čtyři slova nejsou vlastní dětem světla, nepocházejí z Ducha svatého, nepřicházejí od Ježíše, nejsou evangelní... Je to mluva nečistá či mondénní, prázdná či pokrytecká.

Jaká je pak mluva svatých, tedy dětí světla? – tázal se papež.

Říká to svatý Pavel: »Napodobujte Boha, žijte v lásce, dobrotě a mírnosti... Buďte milosrdní a jeden druhému odpouštějte, jako i Bůh odpustil vám. Napodobujte Boha a žijte v lásce«, tedy kráčejte v milosrdenství, odpuštění a lásce. To je slovo dětí světla.

„Jsou křesťané zářiví a plní světla – poznamenal papež – kteří se snaží sloužit Pánu tímto světlem a jsou křesťané temnot, kteří vedou život hříchu, život vzdálený Pánu a užívají těch čtyřech slov, která jsou od zlého. Je však i třetí skupina křesťanů, kteří nesvítí a nejsou ani temní“.

Jsou to šedí křesťané. A ti stojí jednou na té straně a podruhé na oné. Lidé si o nich říkají: »Je ten člověk zadobře s Bohem anebo s ďáblem?«. Jsou šedí. Jsou vlažní. Nejsou ani světlí, ani tmaví. Takové Bůh nemá rád. V Apokalypse říká Pán těmto šedým křesťanům: »Nejsi ani studený, ani horký, vyplivnu tě ze svých úst.« Pán je příkrý vůči těmto šedým křesťanům, kteří říkají: »Jsem křesťan, ale nepřeháním« a konají mnoho zla, protože jejich křesťanské svědectví je svědectvím, které nakonec rozsévá zmatek, zasévá negativní svědectví.

Nedejme se svést prázdnými řečmi – pokračoval papež – „slyšíme jich mnoho, některé jsou krásné, dobře řečené, ale prázdné, bez obsahu. Jednejme však jako děti světla. „Prospěje nám, když se dnes zamyslíme nad svým jazykem - uzavíral papež – a ptejme se: „Jsem křesťanem světla? Jsem křesťanem tmy? Jsem křesťanem šedi? Tak můžeme udělat další krok vpřed na setkání s Pánem.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.