Rozsudek nad Asiou Bibi potvrzen, zbývá odvolání k Nejvyššímu soudu

21.10.2014 

Církev v Pákistánu se dnes modlí a postí za Asiu Bibi, pro kterou vrchní soud v Lahore v minulém týdnu potvrdil trest smrti za údajnou urážku proroka Mohameda. Pětačtyřicetiletá žena a matka pěti dětí je ve vězení od června 2009. Výnos vrchního soudu komentuje Paul Bhattí, předseda Sdružení pákistánských menšin.

”Je to velmi smutná a bolestná zpráva, která potvrzuje, že spravedlnost pro nejslabší prostě neexistuje. Na druhé straně jsme s ní tak trochu počítali, protože soudní stání byla mnohokrát odvolávána a odkládána. Jednou chyběl soudce, podruhé advokáti; byl tu velký tlak extrémistů. Už to naznačovalo, že spravedlnost je v nedohlednu. Stále se hledaly záminky, jak proces prodloužit nebo odročit. Mám však stále naději, protože se nejedná o definitivní fázi. Je tu další soudní instance, ke které se můžeme se odvolat.”

Kauza Asie Bibi nyní postupuje k pákistánskému Nejvyššímu soudu. Podle Paula Bhattího zatím Nejvyšší soud v Pákistánu nikoho neodsoudil k smrti na základě zákona o blasfemii. Pákistánský politik zdůrazňuje, že je nutné odvolání u nejvyšší soudní instance dobře připravit.

”Myslím, že mobilizace na mezinárodní úrovni nemohou posloužit k tomu, aby vyvinuly tlak na pákistánskou vládu. Nyní potřebujeme skupinu právníků, která by k Nejvyššímu soudu přinesla nové důkazy a případ tu projednala. Kupříkladu také v obžalobě obou muslimských sester, které svědčily proti Asii, je mnoho bodů, na základě kterých by Asia Bibi mohla být propuštěna. Již jsme to konzultovali s dalšími právníky a já doufám, že se budu brzy případem opět zabývat osobně, abychom nalezli definitivní řešení.”

Sdělil Paul Bhattí, jehož bratra Šahbáze islamističtí extrémisté zavraždili právě kvůli obhajobě obviněné ženy.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.