Program apoštolské cesty do Turecka

21.10.2014 

Tiskové středisko Svatého stolce dnes zveřejnilo program apoštolské cesty Svatého otce Františka do Turecka, která se uskuteční ve dnech 28. až 30. listopadu. Jak vysvětlil tiskový mluvčí, O. Federico Lombardi, papež František cestu vykoná na pozvání prezidenta Turecké republiky, konstantinopolského ekumenického patriarchy Bartoloměje a předsedy Turecké biskupské konference.

První den, tedy pátek 28. listopadu, papež František stráví v tureckém hlavním městě Ankaře. Po oficiálním přivítání na ankarském letišti se nejprve odebere do Atatürkova mauzolea a později do prezidentského paláce. Zde po soukromém setkání s hlavou republiky pronese první veřejný projev pro turecké státní představitele. Následovat budou další protokolárně předepsané návštěvy v sídle turecké vlády a na ředitelství úřadu pro náboženské záležitosti.

V sobotu 29. listopadu Svatý otec odletí do Istanbulu, kde nejprve navštíví muzeum Hagia Sofia a Modrou mešitu. Poté bude slavit mši svatou v katolické katedrále Ducha sv. Sobotní program zakončí ekumenická modlitba v kostele sv. Jiří pravoslavného ekumenického patriarchátu, po které bude následovat soukromé setkání s patriarchou Bartolomějem v sídle patriarchátu.

Na poslední den cesty, neděli 30. listopadu, připadá svátek sv. Ondřeje, patrona konstantinopolského patriarchátu. Římský biskup se po soukromé mši svaté bude účastnit pravoslavné liturgie v patriarchálním kostele sv. Jiří, kterou završí ekumenické požehnání a podpis společného prohlášení. Svatý otec poobědvá s patriarchou Bartolomějem v sídle ekumenického patriarchátu, kde také pronese svou poslední promluvu na turecké půdě před podvečerním odletem z istanbulského letiště zpět do Vatikánu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.