Vatikánský zástupce v OSN: Smlouva o nešíření ZHN se neplní

15.10.2014 

Papež František žádá rychlé přijetí opatření, která by vedla k odstranění zbraní hromadného ničení. Stanovisko Petrova nástupce dnes v newyorském sídle OSN tlumočil stálý pozorovatel Svatého stolce, arcibiskup Bernardito Auza.

Vatikánský diplomat nejprve upozornil, že jaderné odzbrojování nezaznamenalo vůbec žádný pokrok. „Je znepokojivé, že státy vlastnící jaderné zbraně nejsou schopny zahájit jednání o redukci stávajících arsenálů. Ještě znepokojivější je však neustálá modernizace již existujících jaderných systémů a trvalé doplňování zbrojních skladů“. Smlouva o nešíření jaderných zbraní (NPT) z roku 1970, která má pro naši bezpečnost zásadní důležitost, dosud nepřinesla kýžené výsledky, pokračoval mons. Auza. „Její ústřední závazek – totiž že státy vlastnící jaderné zbraně se budou postupně odzbrojovat výměnou za skutečnost, že ostatní státy nebudou usilovat o nákup těchto zbraní – zůstává ve slepé uličce“.

Svatý stolec, jak zaznělo v příspěvku jeho stálého pozorovatele, věří, že politika trvalého jaderného zastrašování ohrožuje proces jaderného odzbrojení. Je tudíž nutné překonat tento postoj a zasazovat se o trvalý mír, založený na vzájemné důvěře spíše než na stavu pouhého neválčení založeného na logice vzájemné destrukce.

Arcibiskup Auza slovy papeže Františka vybídl členské státy OSN, aby nezanedbávaly významný cíl, jakým je svět méně závislý na užití síly. A konečně varoval: „Nezapomínejme, že chamtivost podporuje obchod se zbraněmi a ten zase přiživuje konflikty, které způsobují nevyslovitelné utrpení a porušování lidských práv. Dokud bude v oběhu tak výrazný počet zbraní, najdou se vždy nové záminky k nepřátelství. Snadný přístup ke zbraním jenom usnadňuje páchání násilností na nevinném obyvatelstvu“, zakončil své vystoupení v newyorském sídle OSN stálý pozorovatel Svatého stolce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.