Syrskokatolický patriarcha : mocnosti souhlasí se šířením islámského radikalismu

13.10.2014 

V neděli dopoledne bylo propuštěno posledních pět rukojmích ze skupiny dvaceti křesťanů, unesených minulý týden islamistickými ozbrojenci z vesnice Knayeh na severu Sýrie. Jejich farář, františkán O. Hanna Jallouf, byl již dříve propuštěn do domácího vězení. Jak dnes bez bližších podrobností uvedla agentura Fides, místní islámský tribunál chce františkánského kněze soudit kvůli údajné kolaboraci se syrskou státní správou. O. Jallouf pokračuje v pastorační službě třem stovkám katolíků, kteří dosud ve vesnici žijí.

Vatikánské biskupské synody o rodině se účastní také syrskokatolický patriacha antiochijský, Ignác III. Younan, který vítá synodní poselství pronásledovaným blízkovýchodním křesťanům. Jejich genocida totiž probíhá za naprosté lhostejnosti, ne-li s dobrozdáním západních mocností, prohlašuje pro naše mikrofony.

“Situace je velmi vážná. Křesťané z ninivské planiny a Mosulu jsou už čtyři měsíce mimo své domovy. Nevědí, co budou dělat, jak prožijí zimu, kam posílat děti do školy. Dobré zprávy nepřicházejí ani ze Sýrie. Takzvaný Islámský stát stále expanduje a dostal se až ke hranicím z Tureckem. V diecézi Hassaké-Nisibi tu žije početná křesťanská komunita, která je nyní v obležení. Prožíváme skutečně hrozné časy. Je tu riziko, že se rodiny rozdělí, protože všichni nemohou emigrovat. A to vše se děje za zjevné lhostejnosti Západu. Už nevíme, co bychom měli dělat, abychom vzbudili nějaký zájem, upoutali na sebe pozornost vlád a lidí, kteří na mezinárodní scéně mají slovo. O Islámském státu, který nyní ohrožuje město Kobaní, se mluví jako o nové značce parfému. Blízkovýchodní patriarchové proto Svatému otci děkují za jeho starost, protože tento fanatismus a radikalismus, který se šíří se souhlasem či lhostejností mocných, nám nahání strach.“

Uzavírá patriarcha syrskokatolické církve, Ignác III. Younan.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.