Římský biskup přijal patriarchu asyrské východní církve

2.10.2014 

„Modleme se za křesťany na Blízkém východě, kteří trpí každodenním pronásledováním“. S touto výzvou se dnes papež František obrátil na nejvyššího představitele asyrské východní církve. Katholikos Mar Dinkha IV. do Říma přicestoval v souvislosti s blízkovýchodní krizí, které římský biskup věnoval větší část své promluvy.

„Kolik našich bratří a sester trpí dennodenním pronásledováním! Když pomyslíme na jejich utrpení, zcela spontánně překonáváme rozdíly mezi obřady a vyznáními. Oni jsou Kristovým tělem, které je také dnes vystaveno ranám, úderům a ponížením. Neexistují náboženské, politické či ekonomické důvody, které by mohly ospravedlnit to, co se děje statisícům nevinných mužů, žen a dětí. Vnímáme, že jsme hluboce spojeni v přímluvné modlitbě a ve skutcích milosrdné lásky vůči těmto údům Kristova těla, které trpí.“

František zdůraznil, že patriarchova návštěva je dalším krokem na pouti vzájemného sbližování a duchovního společenství katolické a asyrské východní církve, po letech trpkého neporozumění minulých staletí. A vzpomenul na společnou kristologickou deklaraci, kterou patriarcha Mar Dinkha IV. podepsal s papežem sv. Janem Pavlem II. právě před dvaceti lety.

„Prohlásili jsme v ní, že vyznáváme jedinou víru apoštolů, víru v božskou a lidskou přirozenost našeho Pána Ježíše Krista, které jsou spojeny v jediné osobě, aniž by byly smíšeny, změněny nebo odděleny. Chceme-li užít slov onoho historického dokumentu, „společně vyznáváme tutéž víru v Božího Syna, který se pro nás stal člověkem, abychom se my skrze jeho milost stali Božími dětmi.“

V závěru římský biskup ujistil patriarchu asyrské východní církve o svém osobním úsilí, které chce vyvinout k prohloubení přátelství a společenství obou církví. Zmínil se o práci smíšené teologické komise a vyslovil přání, aby již brzy nastal den, kdy obě církve budou u téhož oltáře slavit oběť chvály a budou tak jedno v Kristu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.