Vatikánská delegace odjela do Súdánu

22.7.2004 

Mons. Paul Josef Cordes odcestoval do Súdánského Dárfúru. Podle Kofi Annána dochází v tomto západním súdánském regionu k etnickým čistkám a situace spěje k humanitární katastrofě. Ve zvláštním listu Jan Pavel II. pověřuje předsedu Papežské rady Cor Unum, aby vyjádřil zkoušenému obyvatelstvu papežovu duchovní blízkost a ujistil je o svých modlitbách.

?Svatý otec doufá, že obyvatelé Dárfúru dostanou nezbytnou humanitární pomoc, zejména pro nadcházející období dešťů, ve kterém se podmínky pro přežití zhoršují. Věří, že súdánští představitelé ve spolupráci s mezinárodním společenství zintenzívní své úsilí o spravedlivé řešení v Dárfúru. K tomu dojde, když hlas obyvatel Dárfúru zazní a bude uznán, jejich základní lidská práva budou respektována, zejména právo na život, na politickou a náboženskou svobodu a na pokojnou existenci na jejich územích? ? čteme v listu, který adresovaném arcibiskupovi Cordesovi, jménem Svatého otce Kardinálem Sodanem.

Mons. Cordes se v Chartúmu sejde s apoštolským nunciem Mambertim, arcibiskupem hlavního města, kardinálem Wako, a se zástupci súdánského episkopátu. Budou jednat o situaci v oblasti, kde podle generálního sekretáře OSN dochází k etnickým čistkám. Arabské provládní jednotky vyhánějí z domovů a vraždí domorodé Afričany. V pondělí 19. července obvinila Amnesty International súdánskou vládu ze zločinů proti lidskosti za právě za podporu arabských bojovníků.
Papežská rada Cor Unum již dříve poslala do Dárfúru finanční pomoc prostřednictvím Vysokého komisariátu pro uprchlíky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.