Papež: Charisma lásky máme v církvi všichni

1.10.2014 

Náměstí svatého Petra zaplnilo dnes dopoledne přes 40 tisíc lidí, kteří si přišli vyslechnout katechezi Petrova nástupce. Ten se nejprve v nedaleké aule Pavla VI. setkal se stovkami nemocných a postižených, tentokrát zejména dětí z Asociace Naše rodina, kterou podpořil Pavel VI. ještě před svým zvolením na Petrův stolec jako milánský arcibiskup. Papež František věnuje těmto středečním setkáním s nemocnými mnoho času, který využívá zvláště k osobnímu kontaktu s jednotlivci. Nakonec však i při dnešním setkání ve vatikánské aule oslovil všechny nemocné, požádal je o modlitbu a s narážkou na jejich halasný pozdrav na rozloučenou dodal:

Děkuji za vaše pozdravení a za vaše přijetí! Jedna maminka mi říkala, abych tady zůstal trochu déle, ale čas je tyran. Mám na náměstí audienci. Rád bych s vámi ještě zůstal. Avšak mnohokrát děkuji. Modlete se za mne a já se budu modlit za vás. Pán vám žehnej a dobrý den!

Na Svatopetrském náměstí pak papež František pokračoval v cyklu katechezí o církvi, tentokrát o různosti a jednotě jejích charismat. Mimo jiné řekl:

Je třeba zdůraznit jedno, totiž fakt, že obdarovaný nemůže sám od sebe pochopit, zda a jaké má charisma. Častokrát jsme slyšeli lidi říkat: „Mám tento talent, umím výborně zpívat.“ A nikdo nemá odvahu říci: „Lepší bude, když zůstaneš zticha, protože když zpíváš, tahá to za uši!“. Nikdo nemůže říci: „Mám toto charisma.“ Uvnitř společenství klíčí a kvetou dary, jimiž nás zahrnuje Otec, a uvnitř společenství si osvojujeme rozpoznávat je jako znamení Jeho lásky vůči všem Jeho dětem. Každý z nás by se tedy správně měl ptát: „Je nějaké charisma, kterému Pán dal milostí svého Ducha vzniknout ve mně a které moji bratři v křesťanském společenství rozpoznali a podpořili? A jak se k tomu daru chovám já? Žiji jej velkodušně a dávám jej do služeb všem anebo jej přehlížím a nakonec na něj zapomenu? A možná se ve mně stává důvodem pýchy, takže si stále na druhé stěžuji a nárokuji si, aby ve společenství bylo po mém?“ Takové otázky si máme klást, totiž mám-li charisma, je-li toto charisma uznáváno církví, zda jsem s tímto charismatem spokojen anebo trochu žárlím na charismata druhých a kdybych mohl, chtěl bych tamto charisma. Charisma je dar. Dává jej jedině Bůh!

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.