Charita Svatého otce

21.7.2004 

Schválení nových projektů rozvoje pro chudá společenství v Latinské Americe má na programu papežská nadace Populorum Progressio. Její administrativní rada zasedá ode dneška do pátku 23. července v Brasilii. Nadaci Populorum Progressio zřídil Jan Pavel II. roku 1992 v rámci Papežské rady Cor Unum, u příležitosti půl tisíciletí evangelizace Jižní Ameriky. Vedle Populorum Progressio fungují další dvě papežské nadace: první pro Sahel, ustanovená roku 1984, a Centesimus Annus ? Pro Pontifice, z roku 1993.

O současných programech nadace Populorum Progressio hovoří mons. Alberto Taveira, biskup z brazilského Palmas a viceprezident nadace:

?Máme zejména rozvojové projekty pro chudé domorodé komunity Latinské Ameriky. Jsou to například projekty zajišťující přísun vody, dále výchovné projekty, alternativní formace. Každé společenství očekává něco jiného. Indiánská společenství potřebují především potvrzení vlastní kultury, respekt k jejich historii. Pro Afro-Američany je také důležité, aby byli doceněni. Drobní zemědělci potřebují prostředky k práci.
Je to způsob jak zprostředkovat charitativní činnost Svatého otce. Fondy pocházejí na první místě ze Svatopetrského haléře, tedy sbírky přímo určené na papežovu charitu, dále nás pravidelně podporuje italská biskupská konference a hledáme také další fondy od mezinárodních institucí.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.