Papež kázal o tom, jak je v Ježíši Bůh lidem nablízku

9.9.2014 

Ježíš není profesorem přednášejícím z katedry. Je mezi lidmi a nechává je, aby se ho dotýkali a tak se uzdravovali. Papež František to zdůraznil v dnešním kázání během ranní eucharistie v kapli Domu sv. Marty.

Komentoval tak dnešní evangelium (Lk 6,12-19), při čemž poukázal na tři momenty Ježíšova života. Prvním je modlitba. Ježíš – říká evangelista - »strávil celou noc v modlitbě s Bohem«. „Ježíš se modlí za nás – konstatoval papež. Zdá se možná trochu divné, že On, který nás přišel spasit a disponuje mocí, se modlí k Otci. A dělá to často. Ježíš je velký přímluvce.“

Stojí nyní před Otcem a modlí se za nás. A to nám má dodává odvahy! Protože v obtížných chvílích, nouzi a podobně, nás napadne: »Vždyť Ty se za mne modlíš. Modli se za mne, Ježíši, pros Otce za mne!« Taková je jeho dnešní práce: modlí se nás, za svou církev. Často zapomínáme, že se Ježíš za nás modlí a je naší silou. Říkejme Otci: »Nevidíš-li nás, Otče, hleď na svého Syna, který za nás prosí.« Od začátku se za nás Ježíš modlí. Modlil se, když byl na zemi a nadále se modlí nyní za každého z nás a za celou církev.

Po modlitbě Ježíš vyvolil dvanáct apoštolů – pokračoval papež. Pán říká jasně: „Ne vy jste si vyvolili mne, ale já jsem vyvolil vás“ (Jan 15,16). Toto je druhý moment, který nám dodává odvahu: Jsem vybrán, jsem Pánova volba! V den křtu mne vyvolil – řekl papež a dodal: „Pavel v souvislosti s tím řekl: „Bůh si mne vybral v lůně své matky“ (Gal 1,15). My křesťané jsme tedy byli vybráni.

Toto jsou záležitosti lásky! Láska nehledí, zda má někdo nevzhlednou či pohlednou tvář, ale miluje! Stejně jedná Ježíš: miluje a s láskou vybírá. A vybírá všechny. Nemá seznam těch, kteří jsou »důležití« podle světských kritérií. Jsou to obyčejní lidé. Běžní lidé. Všichni však mají jeden význačný rys: jsou hříšníci. Ježíš vybral hříšníky. Vybírá si hříšníky a to mu učitelé zákona vytýkají: Chodí jíst spolu s hříšníky, mluví s prostitutkami... Ježíš volá všechny! Vzpomeňme na podobenství o svatební hostině, kdy pozvaní nepřišli. Co učinil pán domu? Poslal své služebníky a řekl jim: Přiveďte všechny, dobré i zlé – praví evangelium. Ježíš vybral všechny.

Ježíš – pokračoval papež – vybral také Jidáše Iškariotského, »který se stal zrádcem« (Lk 6,16). Největší hříšník, ale byl Ježíšem vybrán. Potom je tu třetí moment: Ježíš je lidem nablízku. Mnozí přicházejí, »aby ho uslyšeli a byli uzdraveni ze svých nemocí«. Množství lidí se ho snažilo dotknout, protože »z něho vycházela síla a uzdravovala všechny«. Ježíš je uprostřed svého lidu.

Není profesorem, učitelem či mystikem vyhýbajícím se lidu a přednášejícím z katedry. Nikoli! Je mezi lidmi a nechává je, aby se ho dotýkali. Nechává lidi, aby se k němu obraceli s prosbami. Takto je lidem Ježíš nablízku. Tato blízkost ale pro Něho není něčím novým. Svým počínáním ji zdůrazňuje, ale vyplývá z onoho prvního rozhodnutí, jímž si Bůh vybral svůj lid. Bůh říká svému lidu: »Kde je národ, kterému by byl jejich Bůh tak blízko, jako Já jsem vám« (srov. Dt 4,7). Blízkostí Boha k Jeho lidu je Ježíšova blízkost lidem.

„Takový je náš mistr, takový je náš Pán – uzavíral papež dnešní homilii. Je tím, který se modlí, vybírá lidi a nestydí se být blízko lidem. A to nám dává důvěru v Něho. Svěřujeme se Mu, protože se modlí, protože nás vyvolil a protože je nám nablízku.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.