Papež: Válka není nikdy nutná a není ani nevyhnutelná

8.9.2014 

Belgické Antverpy letos hostí Mezinárodní setkání za mír, které každoročně organizuje italská Komunita Sant´Egidio. Svatý otec František zaslal biskupovi hostitelské diecéze Johanu Jozefovi Bonnymu pozdravné poselství, ve kterém se obrací ke všem účastníkům, představitelům křesťanských církví a zástupcům světových náboženství. „Mužové a ženy různých náboženských tradic, kteří se scházejí jako poutníci v modlitbě a vedou dialog v duchu mezináboženských setkání z Assisi“, jak je papež nazývá, obsah listu vyslechli v neděli večer při zahajovacím ceremoniálu.

„Budoucnost spočívá v míru“ – tak zní téma letošního mezináboženského mítinku. Podle papeže Františka odkazuje k budoucnosti, ve které vzájemná úcta, dialog a spolupráce „zaplaší ponuré přízraky ozbrojených konfliktů“. Výročí rozpoutání první světové války nás učí, že válka nikdy není dostatečným prostředkem k napravení nespravedlností a k dosažení vyrovnaného řešení politických a sociálních svárů. Každá válka, opakuje současný Petrův nástupce spolu se svým předchůdcem Benediktem XV., je v konečném důsledku „zbytečné krveprolití“.

Papež František nejmenuje konkrétní válečná pole nynějšího světa, avšak upozorňuje na bezpočet vyhlášených i nevyhlášených válek, které ničí životy mladých i starých lidí, ochromují dosavadní trvalé vztahy mezi různými etnickými a náboženskými skupinami, nutí rodiny a celá společenství k odchodu do vyhnanství. Na toto utrpení nemůžeme reagovat pasivitou, zdůrazňuje Svatý otec a vyzývá účastníky mezináboženského setkání k modlitbě. Jsme si vědomi, pokračuje, že dialog a modlitba spolu hluboce souvisejí a vzájemně se obohacují. Mírové úsilí a vzájemné pochopení mohou prostřednictvím modlitby dovést k vytvoření trvalých jednotících svazků, které převáží nad válečným běsněním. „Válka není nikdy nutná a ani není nevyhnutelná“, píše papež František a dodává: „Je vždy možné nalézt alternativu, jakou je dialog, setkání a upřímné hledání pravdy.“

Papež vyzývá náboženské představitele, aby účinně spolupracovali při hojení ran a řešení konfliktů: „Máme být tvůrci pokoje. Naše společenství se mají stávat školou úcty vůči odlišným etnickým a náboženským skupinám, místy, kde se člověk učí překonávat napětí, podporovat rovné a pokojné vztahy mezi národy a sociálními skupinami a budovat lepší budoucnost pro příští generace“, uzavírá papež František v poselství účastníkům Mezinárodního setkání za mír.

V centru panelových diskusí bude situace v Iráku a Nigérii, vysvětluje předseda italské komunity Sant´Egidio, Marco Impagliazzo:

“Je velice zajímavé, že v mnoha afrických krizích, kupříkladu v Nigérii a Středoafrické republice, začínají náboženství hrát novou, mírotvornou roli. Potvrzuje se tím prorocké vnuknutí, které měl Jan Pavel II. v roce 1986 v Assisi. V případě nigerijského konfliktu jde hlavně o to, aby křesťané a muslimové izolovali hnutí Boko Haram od náboženství. Mají tu zodpovědnost některé osobnosti, které si přivlastňují náboženské pojmy a využívají je k válečným cílům. Je přitom dobře známo, že důvodem války jsou etnické střety nebo majetkové spory. Proto musí tamní náboženští představitelé ještě rozhodněji potvrdit, že mezi násilím a náboženstvím není a nemůže být spojitost. Ve středu našeho zájmu je také Irák, ze kterého přijeli zástupci všech etnických a náboženských komunit – sunnité, šíité, jezídové i křesťané. Budeme se společně zabývat možnou budoucností Iráku. Je totiž nutné připravit také to, co přijde po tomto temném momentu.“

Uvedl na okraj antverpské konference komunity Sant´Egidio její předseda Marco Impagliazzo.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.