Papež: Nebát se v církvi změn vyvěrajících z evangelia

5.9.2014 

Evangelium je „novost“ a Ježíš po nás chce, abychom „nechali stranou dočasné struktury“ – konstatoval papež František v kázání při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Papež zdůraznil, že křesťan nesmí „být otrokem mnoha drobných zákonů, nýbrž otevřít srdce novému přikázání lásky“. Učitelé zákona chtějí Ježíše přivést do úzkých a ptají se, proč se jeho učedníci nepostí. Pán však do léčky nepadne a promluví o novosti a slavnosti. Papež František vyšel z dnešního evangelia (Lk 5,33-39) a rozvedl právě myšlenku novosti, kterou přinesl Ježíš:

Mladé víno do nových měchů. Toto je novost evangelia. Co nám evangelium přináší? Radost a novost. Učitelé zákona byli uzamčeni ve svých přikázáních a předpisech. Svatý Pavel, který o nich mluví, říká že před příchodem víry, tedy Ježíše, jsme byli všichni střeženi pod zákonem jako vězni. Zákon těchto lidí nebyl špatný. Byli střeženi, ale uvězněni v očekávání příchodu víry. Oné víry, která byla zjevena v Ježíši.

Lid - pokračoval papež – „měl zákon daný Mojžíšem a potom množství dalších zvyků a menších zákonů, které kodifikovali tito učitelé. Zákon je chránil, ale jako vězně! A oni očekávali osvobození, definitivní svobodu, kterou dal Bůh svému lidu spolu se svým Synem. Novost evangelia – zdůraznil František – spočívá v tom, že od tohoto zákona osvobozuje:

Někdo mi může říci: »Ale, otče, copak křesťané nemají zákon?«. Ano! Ježíš řekl: »Nepřišel jsem zákon zrušit, ale naplnit.« A plností zákona jsou například blahoslavenství, zákon lásky, naprosté lásky, kterou nás miloval Ježíš. Oněm učitelům zákona Ježíš vytýká, že zákonem lid nechránili, ale zotročovali jej spoustou menších zákonů a věcí, které se měli dělat.

„Skutků prokazovaných bez svobody, kterou nám přináší Ježíš svým novým zákonem, který potvrdil svou vlastní krví“ – řekl dále papež. „Toto je novost evangelia, které je slavností, radostí a svobodou. A právě na toto vysvobození čekal veškerý lid střežený zákonem jako vězeň. To nám chce Ježíš říci, když mluví o novosti, o mladém vínu a nových měších, abychom neměli strach měnit věci podle evangelního zákona.“

Pavel správně rozlišuje mezi syny zákona a syny víry. Mladé víno do nových měchů. Proto po nás všech církev žádá určité změny. Žádá, abychom ponechali stranou dočasné struktury, které ničemu neslouží! A vzali nové měchy evangelia. Je nepochopitelná mentalita oněch učitelů zákona, oněch farizejských teologů. Jejich mentalita je nepochopitelná duchem evangelia. Jsou to odlišné věci. Styl evangelia je jiný a vede k naplnění zákona. Ano! Avšak novým způsobem. Je to mladé víno v nových měších.

„Evangelium – dodal ještě papež – je novost! Evangelium je slavnost! A evangelium lze žít plně pouze v radostném a obnoveném srdci. Pán ať nám udělí milost dodržovat tento zákon, zachovávat zákon, který Ježíš přivedl k plnosti v přikázání lásky, v přikázáních, která vycházejí z blahoslavenství. Pán ať nás obdaří milostí nezůstat ve vězení a daruje nám milost radosti a svobody, kterou nám přináší novost evangelia.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.