Papež kázal o křesťanské identitě a autoritě

2.9.2014 

Křesťanova autorita je dána Duchem svatým, nikoli lidskou moudrostí či doktorátem z teologie – zdůraznil papež František ve svém kázání při dnešní ranní eucharistii v kapli Domu sv. Marty. Dále papež zdůraznil, že křesťanská identita má Kristova Ducha, nikoli „ducha tohoto světa“.

Lidé žasli nad Ježíšovým učením, protože Jeho slova měla autoritu, „svrchovanou moc“, jak praví úryvek z Lukášova evangelia v dnešní liturgii (Lk 4,31-37). A právě o povaze této Pánovy autority a následně té křesťanovy hovořil papež František v dnešní homilii. „Ježíš nebyl běžný kazatel - podotkl František – protože Jeho autorita je ze zvláštního pomazání Duchem svatým. Ježíš je Syn Boží, který je pomazán a poslán, aby přinesl spásu, aby přinesl svobodu. A někteří – poznamenal papež – se nad tímto Ježíšovým stylem, Jeho identitou a svobodou pohoršovali.

A my si můžeme položit otázku, jaká je naše křesťanská identita? A Pavel to dnes říká přesně. »Nevyjadřujeme se slovy, kterým učí lidská moudrost« (srov. 1 Kor 2,13). Pavlovo kázání není takové proto, že studoval na Lateránu nebo na Gregoriáně. Ne, ne! Ne lidská moudrost, nýbrž »jak tomu učí Duch, takže nauku pocházející od Ducha také vyjadřujeme řečí od něho vnuknutou. Ovšem člověk se schopnostmi pouze přirozenými nepřijímá ty pravdy, které přicházejí od Božího Ducha«. Člověk to sám nemůže pochopit!

A proto, pokračoval papež, „pokud my křesťané nerozumíme dobře věcem Ducha, nevydáváme a nenabízíme svědectví. Nemáme identitu. Věci Ducha se člověku zdají hloupé a nemůže je pochopit. Avšak člověk pohnutý Duchem »může vynést úsudek o všem, ale sám nepodléhá úsudku nikoho« (1 Kor 2,15).

Máme tedy smýšlení Kristovo, to znamená Kristova Ducha. V tom je křesťanská identita, totiž nemít ducha tohoto světa, tedy onen způsob myšlení a usuzování... Můžeš mít pět doktorátů z teologie, ale nemít Božího Ducha! Možná budeš velký teolog, ale nejsi křesťan, protože nemáš Ducha Božího! Toho, který dává autoritu (svrchovanou moc). Tím, který ti dá identitu, je Duch svatý, pomazání Ducha svatého.

Proto, řekl dále papež, „lid neměl rád ony kazatele a učitele zákona, protože mluvili sice o teologii, ale nedotkli se srdce, nedali svobodu. Takoví – dodal – si nepočínali tak, aby lid nalezl svoji identitu, protože nebyli pomazáni Duchem svatým.“

Ježíšova autorita – a křesťanova autorita – vychází právě z této schopnosti chápat věci Ducha, vyjadřovat se řečí vnuknutou Duchem. Častokrát nacházíme mezi věřícími prosté stařenky, které možná nedokončili základní školu, ale které mluví o těchto věcech lépe než nějaký teolog, protože mají Ducha svatého. Toho, kterého má svatý Pavel. O toho máme prosit všichni. Pane, daruj nám křesťanskou identitu, tu, kterou jsi měl Ty. Daruj nám Svého Ducha. Daruj nám Svůj způsob myšlení, Svůj způsob cítění a vyjadřování: uděl nám Pane pomazání Ducha svatého.

Končil papež František dnešní ranní kázání při mši v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.