Vietnamský arcibiskup obdivuje vitalitu korejské církve

28.8.2014 

Vietnamská církev by si měla vzít příklad z korejské církve, zejména co se týká zapojení laiků do jejího života. Tvrdí to předseda vietnamské biskupské konference mons. Paul Bui Van Doc, arcibiskup Ho Či Minova Města. Po svém návratu z Koreje, kde se účastnil apoštolské návštěvy papeže Františka , to řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Free Asia.

Jak vietnamský arcibiskup uvedl, vedle setkání se Svatým otcem jej velmi zasáhla zejména obrovská vitalita korejské církve. Velký dojem v něm zanechalo zejména zapojení laiků do života církve, na prvním místě mladých, což jistě souvisí s dějinami církve v této zemi, neboť její počátky jsou spojeny právě s věřícími laiky. Ve Vietnamu naopak vnímá, že v církvi ještě přetrvávají některé formy klerikalismu. Podle jeho mínění je proto zapotřebí povzbudit zejména kněze, aby změnili svou mentalitu a aby se otevřeli spolupráci se všemi věřícími, zejména s mladými.

Ke katolické církvi ve Vietnamu se dnes hlásí asi 6 milionů věřících, což odpovídá asi 7 procentům obyvatelstva, které je většinou buddhistického vyznání. Navzdory velkému rozkvětu povolání ke kněžství a k řeholnímu životu pociťuje církev ještě určitý nedostatek kněží, zejména na severu země. Alespoň z části jejich činnost doplňují laici, organizovaní v církevních sdruženích nebo hnutích.

Petr Havlíček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.