Otec Horn: Benedikt XVI. zestárl, ale jeho duševní svěžest je mimořádná

28.8.2014 

Letošní setkání bývalých studentů profesora Josepha Ratzingera, které se již podesáté uskutečnilo v italském Castel Gandolfu, uzavřela liturgie 21. neděle v mezidobí. Ve Vatikánu ji spolu se svými žáky slavil Benedikt XVI. Německá redaktorka Vatikánského rozhlasu požádala mluvčího tzv. Schülerkreisu, O. Stephana Horna, o krátké shrnutí studijního semináře.

”Nejprve se musím zmínit o tom, co je nám dosud zatěžko. Svatý otec Benedikt XVI. se nemohl účastnit naší teologické debaty, což nám velmi chybí. Letos nemohl přijet ani kardinál Schönborn. O to významnější byla přítomnost kard. Kurta Kocha, který duchovně a teologicky doprovází nový Schülerkreis. Měli jsme rovněž velice dobrého přednášejícího – Karlheinze Menkeho, který promluvil o teologii kříže. Tedy jednak o kříži, kterým Bůh zjevuje sám sebe, a jednak o celé události ukřižování, která má jako střed světových dějin význam pro každého člověka. Pojednal tedy významné téma, které se týká jádra naší víry. Profesor Menke mluvil spíše v linii Hanse Urse von Balthasar, tedy o kříži jako vpravdě dějinné události. Papež Benedikt se koneckonců vydal stejným směrem, když na Katholikentagu v Kolíně hovořil o kříži, který se zpřítomňuje v eucharistii. Menke přirovnal ukřižování na Golgotě k jaderné explozi, tedy k rozhodujícímu okamžiku, ve kterém se nejzřetelněji projevuje Boží láska v Ježíši Kristu, což mění chod světových dějin. O této teologické otázce jsme velice živě diskutovali. Mluvíme pokaždé zcela otevřeně, avšak zároveň jemně a bez vzájemného napadání.”

Vedle kruhu původních doktorandů profesora Ratzingera se ustavil tzv. nový Schülerkreis. Sdružuje studenty, kteří se zabývají teologií Benedikta XVI. Jak si spolu rozumíte?

”Před sedmi lety jsme se vůbec neznali. Mezitím se však nový kroužek rozrostl na 30 členů; pouze letos jsme přibírali další dva. Tentokrát už bylo hmatatelné, jak se obě skupiny sbližují. Nový Schülerkreis se letos chtěl ujistit o své identitě a rozvést toto téma. Měl jsem dojem, že si nyní obě skupiny rozumí jako v rodině a také se tak cítí. Také Svatý otec vnímal původní Schülerkreis jako rodinu, a nyní se tato rodina rozšiřuje. Celá řada důležitých členů původního studijního kruhu se už ze zdravotních důvodů nemohla zúčastnit, a proto je mladý dorost o to důležitější.”

Duchovním vyvrcholením vašeho setkání byla nedělní liturgie s emeritním papežem ve vatikánském kostele původní Německé koleje, Campo Santo Teutonico . Kardinál Ratzinger tu sloužíval mši svatou každý týden, když byl prefektem Kongregace pro nauku víry. Jaká byla tato eucharistická slavnost s emeritním papežem?

”Nádherná! Radost Svatého otce, slavností mše svatá, homilie, ve které jako vždy mluvil o nedělním evangeliu a čteních. Kázal skutečně zčerstva. A také při navazujícím setkání se ukázalo, že je téměř čilejší než vloni. Samozřejmě zestárl a cítí, že má potíže s chůzí. Ale jeho duševní svěžest je zcela mimořádná.”

Mohl byste nám už nyní prozradit, o čem bude Ratzingerův Schülerkreis debatovat za rok?

”Děláme to vždycky tak, že členové kruhu navrhnou celou řadu témat. Z tohoto dlouhého seznamu pak vybereme tři čtyři nejdůležitější témata, se kterými jsem už seznámil Svatého otce. Zatím žádné rozhodnutí nepadlo. Jedno z možných témat by mohlo být teologické jako letos. Druhou variantou je diskuse o genderové otázce, která dnes na obou stranách vzbuzuje tolik emocí. Záleželo by nám na tom, abychom se genderovou teorií zabývali nanejvýš věcně, bez emocí a na vysoké úrovni. Pouze tak je možné vyjádřit různé argumenty a dobře je zvážit.”

Uzavírá pro německou redakci Vatikánského rozhlasu O. Stephan Horn, emeritní profesor fundamentální teologie a ředitel mnichovské Nadace Josepha Ratzingera – Benedikta XVI.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.