Papežské poselství do Rimini: Buďte realisty a soustřeďte se na podstatné

23.8.2014 

Biskup diecéze Rimini, Francesco Lambiasi, bude v neděli slavit zahajovací mši svatou 35. ročníku Mítinku za přátelství mezi národy. Letní setkání každoročně organizuje katolické hnutí Comunione e liberazione, které do jaderského letoviska pokaždé zve osobnosti z náboženských, politických, podnikatelských, akademických, mediálních a uměleckých kruhů. Týdenní program nabízí stovku diskusních vystoupení, která doprovodí 14 výstav, 17 divadelních představení a desítka sportovních akcí. Kardinál státní sekretář Pietro Parolin dnes papežovým jménem adresoval riminskému biskupovi poselství, které se obrací k účastníkům setkání.

Téma letošního katolického mítinku je dvojí. První zní „Jít na periferie světa a bytí“. Svatý otec František v listě děkuje organizátorům za tuto volbu, kterou odpovídají na papežovu výzvu. „Vycházející církev“ je podle evangelia jediná možná, což dokazuje život Ježíše, který chodil od jedné vsi k druhé, hlásal Boží království a vysílal napřed své učedníky, čteme dále v poselství.

Druhá část tématu cituje zakladatele hnutí Comunione e liberazione, O. Luigiho Giussaniho. „Osud neponechal člověka samotného“, připomíná italský kněz. Pán na nás nezapomíná, zdůrazňuje papež František. Volí si Abrahama, aby jej poslal do zaslíbené země, a v plnosti času si vybírá mladou ženu, Pannu Marii, aby se vtělil a přišel mezi nás. Nazaret byl z politického i náboženského hlediska skutečnou periferií, avšak právě tam Bůh dokončuje svůj záměr, projevuje věrnost a milosrdenství. Křesťan nemá strach z vycházení na periferie, protože našel svůj střed v Ježíši Kristu, poznamenává papež František.

Petrův nástupce poté účastníky katolického mítinku vyzývá, aby svou pozornost obrátili dvojím směrem. Za prvé, aby nikdy neztratili kontakt s realitou a aby ji naopak milovali. Láska k realitě je součástí křesťanského svědectví ve světě, který upřednostňuje zdání, povrchnost a provizorium. Dále papež vybízí k pohledu upřenému na to, co je podstatné. Nejvážnější problémy totiž nastávají, když se křesťanské poselství ztotožňuje s jeho druhotnými aspekty, které však nejsou jádrem Ježíšova hlásání, podotýká Svatý otec. Realismus je nezbytný také v komunikaci, která má srozumitelným jazykem sdělovat nepomíjející novost křesťanství. „Častokrát je lepší zpomalit krok, odložit neklid, pohlédnout druhým do očí a naslouchat jim, anebo odložit naléhavé povinnosti a doprovodit toho, kdo zůstal na kraji cesty“ (Evangelii gaudium, 46), upozorňuje římský biskup v závěru poselství do italského Rimini.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.