František: Také papež má rodinu

20.8.2014 

Dnešní generální audience se kvůli letnímu horku konala v aule Pavla VI., kterou zcela zaplnilo sedm tisíc věřících. Vyslechli si promluvu, ve které papež František bilancoval svoji návštěvu v Korejské republice a v jejímž závěru řekl:

Drazí bratři, dějiny víry v Koreji ukazují, že Kristus neničí kultury, nepotlačuje snažení lidu, který během staletí a tisíciletí hledá pravdu a prokazuje lásku Bohu a bližnímu. Kristus neruší to, co je dobré, ale nese to dál a naplňuje.
Kristus však bojuje proti zlému a potírá zlého, který rozsévá koukol mezi lidi a mezi národy, produkuje sociální vylučování v důsledku idolatrie peněz a do srdcí mládeže zasévá jed nicoty. Ano, Ježíš Kristus přemohl a porazil zlo svou Obětí lásky. A zůstaneme-li také v Něm, v Jeho lásce jako oni mučedníci, můžeme žít a dosvědčovat Jeho vítězství. V této víře jsme se modlili a modlíme se i nyní, aby všechny děti korejské země, které jsou sužovány důsledky válek a rozděleními, mohly kráčet cestou bratrství a smíření.

PLNÉ ZNĚNÍ papežské promluvy je ZDE

Po hlavní promluvě pokračoval papež v pozdravech určených a následně tlumočených jednotlivým jazykovým skupinám. V pozdravu adresovaném francouzsky mluvícím poutníků zmínil situaci v Iráku:

Vybízím vás, abyste se spolu s celou církví spojili v modlitbě za ty asijské komunity, které jsem navštívil, jakož i za křesťany pronásledované ve světě, zejména v Iráku, a také za ostatní nekřesťanské náboženské menšiny, které jsou rovněž pronásledovány.

V samotném závěru generální audience pak v souvislosti se včerejší tragickou automobilovou nehodou papežových příbuzných v Argentině, František řekl:

Děkuji vám také za modlitby a projevenou soustrast k tomu, co se včera stalo v mojí rodině. I papež má rodinu. Bylo nás pět sourozenců. Mám šestnáct synovců a jeden z nich měl včera silniční nehodu, při níž zemřela jeho manželka a dvě maličké děti, jedno dvouleté a druhé teprve několika měsíční. On sám je nyní v kritickém stavu. Mnohokrát vám děkuji za projevenou soustrast a za modlitbu.

Řekl Petrův nástupce, který pak po společné modlitbě Otče náš všem požehnal.

V průběhu dnešní generální audience papež pozdravil jednu francouzskou rodinu, která připutovala do Říma z Avignonu na oslech. Jde o osmičlennou rodinu manželů Quentina a Ingrid Blaiseových, jejichž nejmladší dítě je teprve devítiměsíční a ostatním jsou 3, 5, 7, 10 a 11 let. Spolu s nimi byli přítomni také dva oslíci (Totó a Menelao), které si pořídili loni v květnu, kdy se na tuto pouť vydali. Italský týdeník Famiglia Christiana přináší ve svém posledním čísle reportáž a rozhovor s touto francouzskou rodinou, která se rozhodla vyrazit na tuto pouť s úmyslem „strávit spolu čas pomalejším a drahocennějším tempem, aby se lépe poznali“. Manželé Quentin a Ingrid se poznali v Argentině v Buenos Aires v době, kdy tam kardinál Bergoglio byl biskupem. Oba pracovali v různých nadnárodních společnostech. Po narození šestého dítěte se otec rozhodl vzít si pracovní volno a podniknout pěšky s celou rodinou tuto cestu, protože – jak řekl – „při chůzi se vidí věci jinak a zakouší se větší jednota“. Rodina Blaiseových se rozhodla založit „sdružení, které bude půjčovat oslíky Totó a Menelao ostatním rodinám, které se rozhodnou darovat si tuto zvláštní zkušenost života vzdáleného každodennímu stresu“.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.