Papež ke 30 tisícům italských skautů

11.8.2014 

Včera před polednem papež František oslovil telefonicky 30 tisíc italských skautů, kteří tábořili na San Rossore nedaleko Pisy. Šlo o národní sraz skautského sdružení AGESCI, jehož motto znělo: Cestou odvahy směrem do budoucna. Papež oslovil účastníky na závěr mše svaté, kterou sloužil předseda Italské biskupské konference kardinál Angelo Bagnasco.

Srdečně vás zdravím. Mám radost z vašeho setkání a je mi líto, že jsem nemohl přijet.(bouřlivý potlesk)Tak vás alespoň takto a s velkými sympatiemi zdravím. Přeji vám, aby ony cesty odvahy, které směřují do budoucna, přinesly velký užitek. Odvaha - to je ctnost a postoj mladých. Svět potřebuje odvážnou a nikoli bázlivou mládež. Mládež, která je v pohybu, na cestě a nestojí nečinně.(potlesk) S mládeží, která by stála na místě, bychom nikam nedošli. Je zapotřebí mladých, kteří před sebou mají horizont a nikoli mladé, kteří jsou v důchodu. Je smutné vidět mladého člověka jako důchodce. Mladý musí jít vpřed cestou odvahy. Jděte tedy kupředu. Vaším vítězstvím bude práce, kterou přispějete ke změně světa k lepšímu. Vím, že jste rozjímali o Apokalypse a přemýšleli o Novém městě. Vaším úkolem je tvořit nové město. Stále vpřed k novému městu: pravdě, dobrotě a kráse, které nám daroval Pán.
Drazí mladí, drazí chlapci a děvčata, zdravím vás odtud a přeji to nejlepší. Nemějte strach, nenechte si ukrást naději. Život je váš! Je váš, abyste jej nechali rozkvést a přinesli plody všem. Lidstvo se na nás dívá a dívá se také na vás, kteří jste na cestě odvahy. A pamatujte: důchod přichází až v 65 letech. Mladý člověk nesmí do důchodu nikdy. Musí se odvážně ubírat vpřed. Modlím se za vás. Pán ať vám žehná. A modlete se prosím také za mne.
(potlesk)“

Končil papež František telefonát ke 30 tisícům italských skautů shromážděných na svém Národním srazu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.