Papež k situaci v Iráku

10.8.2014 

Několik desítek tisíc lidí si na Svatopetrském náměstí tuto neděli vyslechlo pravidelnou polední papežovu promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež rozjímal o utišení bouře na jezeře podle Matoušova evangelia (Mt 14,22-33)

Tento příběh je krásným obrazem víry apoštola Petra. V Ježíšově hlasu, který mu praví: „Pojď!“, rozpoznává ozvěnu prvního setkání na březích téhož jezera a ihned znovu opouští loď a jde vstříc Mistrovi. A kráčí po vodě! Důvěřivá a pohotová odpověď na Pánovo povolání vždycky umožňuje konat mimořádné věci. Ježíš sám nám říká, že budeme schopni konat zázraky svojí vírou v Něho, vírou v Jeho slovo, vírou v Jeho hlas. Petr se však začíná topit, jakmile odtrhne svůj pohled od Ježíše a nechá se strhnout protivenstvími, která na něho dorážejí. Pán je však stále tam a když Jej Petr poprosí o pomoc, Ježíš jej z nebezpečí zachraňuje. V Petrově osobnosti s jejími silnými i slabými stránkami je popsána naše víra: vždy křehká a chudá, neklidná a přece vítězná. Křesťanova víra jde vstříc vzkříšenému Pánu uprostřed bouří a nebezpečí tohoto světa.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Po mariánské modlitbě Anděl Páně obrátil Petrův nástupce pozornost k aktuálnímu mezinárodnímu dění:

Nevěřícně a se zděšením přijímáme zprávy přicházející z Iráku. Tisíce osob, mezi nimiž je mnoho křesťanů, jsou brutálním způsobem vyháněni z domovů. Děti umírají žízní a hladem na útěku, ženy jsou unášeny, lidé masakrováni. Násilí všeho druhu a zmar jsou všude. Ničeny jsou domy, náboženské, historické a kulturní poklady. To všechno těžce uráží Boha a těžce uráží lidstvo. Nelze šířit nenávist jménem Božím! Nelze vést válku jménem Božím! S myšlenkou na tyto události a tyto lidi se nyní ztišme a modleme.
(po přibližně minutovém ztišení papež pokračoval)
Děkuji těm, kteří odvážně těmto bratřím a sestrám přispívají na pomoc, a doufám, že účinné politické řešení na mezinárodní i lokální úrovni zamezí těmto zločinům a nastolí právo. Na znamení své blízkosti onomu drahému obyvatelstvu jsem jmenoval osobním vyslancem v Iráku kardinála Fernanda Filoniho, který zítra odlétá z Říma.
Také v Gaze po krátkém příměří začala znovu válka, která kosí nevinné oběti, děti, a jenom zhoršuje konflikt mezi Izraelci a Palestinci.
Prosme společně Boha pokoje, aby na přímluvu Panny Marie daroval našim dnům mír. Pane, učiň nás tvůrci spravedlnosti a pokoje. Maria, Královno míru, oroduj za nás.
Modleme se také za oběti viru ebola a za ty, kteří usilují o jeho zastavení.

Potom papež připomněl svou nadcházející apoštolskou cestu do Koreje:

Od této středy až do pondělí 18. srpna budu na návštěvě v Koreji. Prosím vás, abyste mne provázeli modlitbou! Mám toho zapotřebí. Děkuji.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.