Kardinál Parolin v Mexiku: přistěhovalci jsou Kristovou trpící tváří

16.7.2014 

Státní sekretář Svatého stolce, kard. Pietro Parolin, zakončil oficiální návštěvu Spojených států mexických, kterou vykonal na výslovné přání papeže Františka. Hlavu vatikánské diplomacie přijal se všemi poctami mexický prezident Peña Nieto a, mimo jiné, ji vyznamenal nejvyšším státním vyznamenáním – řádem aztéckého orla. Včera večer slavil kard. Parolin mši svatou v bazilice Panny Marie Guadalupské a soukromě se setkal s Mexickou biskupskou konferencí.

V pondělí státní sekretář Svatého stolce v mexickém hlavním městě zahájil seminář o migraci a rozvoji. Migrační vlna na hranicích Mexika a Spojených států amerických v posledních měsících nabývá rozměrů humanitární krize. A právě na tuto hranici by se podle údajů mexického tisku, jmenovitě týdeníku Proceso, měl v září příštího roku vydat papež František. Jedním z cílů nynější cesty vatikánského státního sekretáře údajně bylo naplánovat mexickou etapu papežské cesty, která by měla následovat po účasti Svatého otce na Světovém setkání rodin ve Filadelfii.

Mexický tisk zmiňuje jako možné cíle cesty pohraniční města Tijuana, Ciudad Juaréz a Matamoros, která se vyznačují přítomností drogových kartelů, překupnictvím s lidmi a vysokou kriminalitou. Podél severních i jižních mexických hranic pracuje podle údajů místní biskupské konference na šedesát přijímacích středisek pro emigranty, provozovaných řády a církevními hnutími. „Zatímco na jedné straně se hranice otevírají obchodu, pohybu peněz a nových technologií, na druhé straně omezují člověka a vystavují jej zvůli a zneužití“, prohlásil kard. Parolin v mexickém Guadalupe a uzavřel: „Dnešní emigranti mají tvář trpícího Krista“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.