Vatikánský tiskový mluvčí k článku Eugenia Scalfariho o rozhovoru s papežem

14.7.2014 

Italský deník La Repubblica zveřejnil tuto neděli (13.7.) článek, ve kterém jeho autor Eugenio Scalfari přibližuje svůj další rozhovor s papežem Františkem. Stejně jako v předchozím případě (3.10.2013) je však třeba brát jeho obsah s velkou rezervou zvláště tam, kde podává papežova slova. Vatikánský tiskový mluvčí byl proto i tentokrát nucen zaujmout korigující postoj ke článku zmíněného autora.

„Rozhovor, píše o. Federico Lombardi, byl velmi srdečný a velmi zajímavý a týká se hlavně tématu sexuálních zneužití nezletilých některými členy kléru a postoje církve vůči mafii. Nicméně, stejně jako v předcházejícím případě, je třeba poznamenat, že to, co Scalfari připisuje papeži, když uvádí „v uvozovkách“ jeho slova, je plod jeho paměti jakožto zkušeného žurnalisty, jak sám Scalfari již dříve přiznal, a nikoli přesný přepis záznamu z diktafonu a tím méně pak text, který by papež autorizoval. Není proto možné a nemělo by se v žádném případě mluvit o interview v běžném smyslu slova, které by přinášelo řadu otázek a odpovědí, jež věrně a přesně odrážejí myšlenky dotázaného. Pokud se tedy lze domnívat, že článek jako celek podává smysl a ducha rozmluvy Svatého otce a Eugenia Scalfariho, je třeba zřetelně zdůraznit jako v případě předchozího „rozhovoru“ zveřejněného stejným deníkem (3.10.), že totiž některá konkrétní vyjádření, tak jak jsou podána, nemohou být s jistotou připisována papeži. Platí to například a zejména o dvou tvrzeních, která přitáhla velkou pozornost, ale nepatří papeži, že totiž pedofilové jsou „mezi kardinály“ a že papež prohlásil ohledně celibátu, že jde o problém, jehož „řešení najde“. Ve zmíněném článku publikovaném v deníku La Repubblica jsou tyto dvě formulace jasně papeži připisovány. Kuriózní však je, že uvozovky jsou otevřeny na začátku, ale potom už nejsou uzavřeny. Jednoduše na konci chybí . Jde o zapomnětlivost aneb výslovné přiznání, že je manipulován důvěřivý čtenář?“
– táže se vatikánský tiskový mluvčí na závěr své poznámky k článku Eugenia Scalfariho v nedělním vydání listu La Repubblica, kde už po druhé tento známý italský žurnalista a deklarovaný agnostik zveřejnil své dojmy ze soukromého rozhovoru s papežem Františkem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.