František se omlouvá za odvolání své návštěvy na Gemelli

14.7.2014 

Tuto neděli dopoledne bylo na několika italských televizních programech zveřejněno videoposelství papeže Františka, který se v něm vrací ke své návštěvě v římské fakultní nemocnici Gemelli ze 27. června t.r., která byla na poslední chvíli odvolána v důsledku papežovy nenadálé zdravotní indispozice. Omluvné poselství Svatého otce přinášíme:

Začali jsme letní období. Mnozí odjíždějí trochu si odpočinout. Dovolené jsou časem, kdy můžeme také déle přebývat ve společenství s Ježíšem nebo si číst v evangeliu, odpočinout si. Léto se však také stává obtížnou dobou zvláště pro staré a nemocné lidi, kteří se ocitají více o samotě a setkávají se s většími potížemi při užívání některých služeb, zvláště ve velkých městech. Doba odpočinku je tak zároveň dobou, ve které životní těžkosti narůstají. Dovolte mi proto, abych věnoval pozornost zvláště nemocným, ale zejména pacientům z nemocnice Gemelli, kteří mne 27. června na slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova očekávali. Vím, že všechno bylo s nadšením a zápalem připravováno také z důvodů oslav 50. výročí otevření římské univerzitní polikliniky Agostino Gemelli, patřící fakultě medicíny a chirurgie. Všechno bylo připraveno, ba dokonce, jak jste mohli vidět, moji nejbližší spolupracovníci již byli na místě, ale silná bolest hlavy, kterou jsem pociťoval již od rána a doufal jsem, že mne přejde, se těsně před odjezdem ještě zvětšila a přidala se k tomu i nevolnost, a tak se stalo, že jsem nemohl přijet.

Chápu rozmrzelost nejen vedoucích představitelů, ale všech, kdo tak usilovně vše připravovali. Chápu především zklamání nemocných, kteří byli již připraveni ke společné modlitbě na mši svaté a které jsem chtěl osobně pozdravit. Myslím právě na vás nemocné, o které se s láskou a odborně stará lékařský a zdravotnický personál nemocnice Gemelli. Pěstujte v modlitbě chuť Božích věcí a dosvědčujte, že jedině v Bohu je vaše síla. Vy nemocní, kteří zakoušíte tělesnou křehkost, můžete mocně dosvědčovat lidem okolo sebe, že drahocenným dobrem života je evangelium, milosrdná Otcova láska a nikoli peníze nebo moc. Ostatně ani člověk, který je podle světské logiky důležitý, nemůže přidat svému životu ani jediný den. Ze srdce děkuji také veškerému úřednímu personálu a tisícům lidí, kteří přišli do Gemelli z italských sídel Katolické univerzity: z Milána, Brescie a Piacenzy-Cremony. Všem těmto lidem patří můj osobní dík. Vězte, že vím, kolik obětavosti a nadšení vkládáte do svojí práce. Srdečně zdravím kardinála Angela Scolu, předsedu nadace Toniolo, a generálního asistenta Katolické univerzity mons. Claudia Giuliodoriho. Vězte, že jsem si moc přál se s vámi setkat, ale jak dobře víte, nejsme pány svého života a nemůžeme jím disponovat podle svého přání. Musíme přijímat křehkosti. Spolu se mnou pěstujte důvěru, že jedině Bůh je naší silou. Svěřuji vás Marii a vy se nadále za mne modlete, protože to potřebuji.

Končí se videoposelství papeže Františka, které bylo odvysíláno tuto neděli dopoledne italskou televizí a kterým se papež omlouval za odvolanou návštěvu v římské fakultní nemocnici Gemelli.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.