Petrův nástupce vyzval k modlitbě za mír ve Svaté zemi

13.7.2014 

Několik desítek tisíc lidí si dnes na náměstí sv. Petra vyslechlo promluvu Petrova nástupce, který vysvětloval podobenství o rozsévači a mimo jiné řekl:

Toto podobenství dnes promlouvá ke každému z nás stejně jako k Ježíšovým posluchačům před dvěma tisíci lety. Připomíná nám, že jsme půdou, kde Pán neúnavně zasévá Svoje Slovo a Svoji lásku. S jakými postoji je přijímáme? A můžeme se ptát: jaké je naše srdce? Jaké půdě se podobá: cestě, kamenitému terénu, křovisku? Záleží na nás, zda se staneme dobrou půdou bez trní a kamení, obdělanou a pečlivě kultivovanou, aby mohla přinášet užitek nám i našim bratřím.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Potom papež obrátil pozornost k aktuálnímu dění ve Svaté zemi:

Všechny vás naléhavě vyzývám, abyste se nadále usilovně modlili za mír ve Svaté zemi v souvislosti s tragickými událostmi posledních dnů. Mám ještě v živé paměti setkání z 8. června s patriarchou Bartolomějem, prezidentem Peresem a prezidentem Abbasem, s nimiž jsme společně vzývali dar pokoje a naslouchali povolání k přerušení spirály nenávisti a násilí. Někdo by si mohl myslet, že se toto setkání konalo zbytečně. Ale není tomu tak. Modlitba nám pomáhá, abychom se nenechali přemoci zlem, nevzdávali se, a aby nad násilím a nenávistí převážil dialog a smíření. Vybízím všechny zúčastněné strany a všechny, kdo nesou lokální i mezinárodní politickou zodpovědnost, aby nešetřili modlitbou, nešetřili silami při odstraňování veškerého nepřátelství a prosadili vytoužený pokoj k dobru všech. Všechny vás vybízím, abyste se spojili v modlitbě. Mlčky se nyní všichni modleme: (tichá modlitba)... Nyní nám, Pane, pomoz! Daruj nám pokoj, uč nás Svému pokoji, veď nás k pokoji. Otevři naše oči a naše srdce a daruj nám odvahu říci: „už nikdy válka“, „válka zničí všechno“. Vlij nám odvahu činit konkrétní gesta vytvářející mír… Dej nám ochotu naslouchat volání našich občanů, kteří nás žádají, abychom přetvořili svoje zbraně na nástroje míru, náš strach na naději a naše pnutí na odpuštění.
Amen.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.