Seminář o globálním obecném dobru a inklusivní ekonomii

12.7.2014 

Na půdě Vatikánu se koná mezinárodní seminář na téma globálního obecného dobra a inklusivní ekonomie. Pořádá jej Papežská rada Iustitia et Pax ve spolupráci se Světovou bankou, Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a institucemi OSN zabírajícími se sociálními a hospodářskými otázkami. Styčným bodem diskuse je sociální učení papeže Františka, který se nezřídka vrací k otázce obecného dobra a potřeby ekonomického systému, který by zahrnoval všechny lidi. Cíl tohoto sympozia vysvětluje sekretář zmíněné Papežské rady, biskup Mario Toso:

Jde především o to, že apoštolská exhortace papeže Františka Evangelii gaudium je skutečně objevná. Je však zapotřebí vše prohloubit a přeložit do jazyka ekonomických projektů, protože se objevily také falešné interpretace, které papeži podsouvají marxismus. Proto je třeba objasnit, že návrh inklusivního hospodářství nepopírá tržní hospodářství, ale spíše doceňuje jeho pozitivní aspekty. Je třeba vysvětlit, že ekonomie, která zabíjí, na což naráží papež František poukazem na dělníky a živnostníky páchající sebevraždu v důsledku určité ekonomické strategie, které jsou podrobeni, jednoduše není veškerá ekonomie, nýbrž ta, která činí z peněz idol, ta, která prostřednictvím finančních a měnových systémů přetváří práci na určitý druh závislosti.

„Papežovu hlasu se naslouchá stále více, protože souzní s lidskými potřebami a očekáváním národů i celé lidské rodiny – míní biskup Toso. Týká se to nejenom ekonomických záležitostí, ale také otázek míru a rovnoměrného rozvoje. Všechno je vzájemně provázáno a proto je zapotřebí pojmout to najednou se všemi problémy a činiteli a současně umět navrhnout něco nového, připravovat nová lidská pokolení ochotná vzít do svých rukou ekonomické, sociální i politické záležitosti s velkou zodpovědností vůči požadavkům obecného dobra a sociální spravedlnosti“ - říká sekretář Papežské rady Iustitia et Pax, biskup Mario Toso k sympoziu, které probíhá ve Vatikánu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.