Kardinál Pell: František si přeje rychlé změny

9.7.2014 

„Mnohé jsou výzvy a mnoho práce před námi“ – řekl kardinál George Pell, prefekt Ekonomického sekretariátu na dnešní tiskové konferenci, kde představil nový finanční rámec Apoštolského stolce. Australský kardinál představil zásadní změny, který se týkají Správy majetku Apoštolského stolce (APSA), Penzijního fondu, vatikánských médií a Institutu náboženských děl, tedy tzv. vatikánské banky, do jejíhož čela byl jmenován nový ředitel Jean-Baptiste de Franssu. Kromě něho byl na tiskové konferenci přítomen také dosavadní ředitel IORu Ernst von Freyberg. Cílem je racionalizace výdajů a funkcí, řekl kardinál Pell:

Především pracujeme na mezinárodních standardech finančního sektoru, kterých se budou muset držet jednotlivé úřady a oddělení Svatého stolce a Governatorátu městského státu Vatikán. Nyní jsme ve fázi, kdy je jasně ukázán směr a cíle, které chceme dosáhnout. Míníme tím podstatnou transparentnost. Znamená to, že výroční zprávy budou připravovány zvnějšku.

Papež František si „přeje, aby k těmto změnám došlo rychle“, předeslal kardinál Pell ve svém vystoupení. Je to nutné, aby bylo možné čelit „rizikům a slabým místům“ zjištěným Papežskou kontrolní komisí pro ekonomicko-administrativní otázky Svatého stolce, jmenované loni 19. července. Za tímto účelem byl vytvořen Project Managment Office (PMO), v jehož čele stojí Danny Casey, bývalý ekonomický manažer arcidiecéze Sydney, kde dříve působil kardinál Pell. Byrokratické změny se týkají tzv. Správy majetku Apoštolského stolce, jak vyplývají z motu propria papeže Františka, které bylo dnes zveřejněno. Hlavní sekce Správy majetku Apoštolského stolce dozorující úřady Svatého stolce, politiku a procedury přijímání zaměstnanců tímto přechází pod Ekonomický sekretariát. Ostatní personál Správy se bude věnovat účetním aktivitám a vztahům s hlavními centrálními bankami, jak požadoval Moneyval, aby byla zaručena finanční likvidita a stabilita Apoštolského stolce.

Pokud jde o Penzijní fond byla jmenována technická komise, v jejímž čele stanul mons. Brian Ferme, jemuž budou pomáhat čtyři odborníci: Bernhard Kotanko (Rakousko), Andrea Lesca (Itálie), Antoine de Salins (Francie) a prof. Nino Savelli (Itálie). Jejím úkolem je podat Ekonomické radě do konce t.r. návrh revize fondu. Důchody pro nynější a příští generaci, ujistil kardinál Pell, jsou zajištěny, ale je třeba dostatečně zaručit jejich budoucí disponibilitu.

Také vatikánská média budou reformována podle nových tendencí komunikačních technologií za účelem jejich lepší koordinace a snížení nákladů. Během dvanácti měsíců navrhne zvláštní Komise mezinárodních odborníků a vatikánských referentů plán této reformy. Předsedou této komise je lord Christopher Patten (Velká Británie), Gregory Erlandson (USA), Daniela Frank (Německo), O. Eric Salobir (Francie), Leticia Soberon (Mexiko) a Georgie Yeo (Singapur). Referenty budou mons. Paul Tighe z Papežské rady pro sdělovací prostředky, Giacomo Ghisani z Vatikánského rozhlasu, mons. Carlo Maria Polvani ze státní sekretariátu Svatého stolce, mons. Lucio Adrián Ruiz z Vatikánské internetové služby a Giovanni Maria Vian z deníku L´Osservatore Romano.

Další změna se týká vedení peněžního ústavu městského státu Vatikán, tedy Institutu náboženských děl (IOR), jehož nový ředitel Jean-Baptiste de Franssu započne druhou fázi reformy, jejíž první fázi úspěšně skončil dosavadní ředitel Ernst von Freyberg. Tato druhá fáze bude mít tři priority: posílit obchodní aktivity, přesunout správu majetku na nový úřad (Vatican Asset Managment) a soustředit činnost tohoto peněžního institutu na služby určené vatikánským kongregacím, diecézím, kléru a zaměstnancům Vatikánu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.