Papež: Ekonomický systém zneužívá člověka

6.7.2014 

Na Svatopetrském náměstí se kolem poledne sešlo kolem 30 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou papežovu promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně:

Ježíš volá všechny k sobě: „Pojďte ke mně“ a slibuje jim úlevu a občerstvení. Toto Ježíšovo pozvání se vztahuje i na naši dobu a mnohé bratry a sestry, kteří jsou sužováni nejistou životní situací, existenciálními obtížemi a často jsou zbaveni pevných opor. V chudých zemích, ale také na periferiích zemí bohatých, je mnoho lidí znavených a sklíčených v důsledku nesnesitelné tíhy opuštěnosti a indiference. Indiference: kolik jen zla působí lidská indiference těm, kdo se ocitli v nouzi! A nejhorší je indiference křesťanů! Na okrajích společnosti je mnoho lidí, mužů a žen, sužovaných nouzí, ale také životní nespokojeností a frustrací. Mnozí jsou nuceni emigrovat ze svojí vlasti a vystavují svůj život rizikům. Mnohem více jich denně snáší tíhu ekonomického systému, který člověka zneužívá a vnucuje mu nesnesitelné břemeno, které na sebe někteří privilegovaní nechtějí vzít. Každému z těchto dětí Otce, jenž je v nebesích, Ježíš opakuje: „Pojďte ke mně všichni“. Říká to také těm, kteří mají všechno, ale jejich srdce je prázdné a bez Boha. Také jim Ježíš adresuje toto pozvání: „Pojďte ke mně“. Ježíšovo pozvání je určeno všem. Avšak zvláštním způsobem těm, kteří trpí více.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Potom František připomněl sté výročí smrti Pia X.:

Zdravím věřící z farnosti Salzano v diecézi Treviso, kde byl farářem don Giuseppe Sarto, pozdější papež Pius X., který byl svatořečen a jehož 100. výročí smrti připadá na letošní rok.

A vrátil se také ke své včerejší jednodenní návštěvě v kraji Molise:

Chtěl bych vroucně pozdravit zvláště všechny dobré lidi z Molise, kteří mne včera přijali ve svém krásném kraji a svým srdcem. Bylo to vroucí a vřelé přijetí, na které nikdy nezapomenu. Mockrát děkuji. Prosím vás nezapomínejte se za mne modlit. Já budu za vás také.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.