Intenzivní jednání kardinálské komise o reformě římské kurie

2.7.2014 

Středeční generální audience Svatého otce se dnes nekonala a tak tomu bude celý měsíc červenec. Papež František se však od včerejška osobně účastní celodenních zasedání poradní skupiny kardinálů, kde tento týden jedná o reorganizaci římské kurie. Kromě Petrova nástupce je přítomen také státní sekretář, kardinál Pietro Parolin. Na dnešní tiskové konferenci informoval o postupu intenzivních prací této zvláštní komise tiskový mluvčí Svatého stolce, o. Federico Lombardi. Na pořadu jednání byly otázky týkající se chodu Governatorátu městského státu Vatikán, státního sekretariátu a finančního sektoru:

Vatikánská banka se nachází v přirozeném a klidném stavu přechodu a rozvoje. Přínos jejího ředitele Ernst von Freyberga je hodnocen velice pozitivně. V sobotu bude zasedat také Ekonomická rada, která bude projednávat finanční bilanci Vatikánu za uplynulý rok, budoucnost vatikánské banky a další témata. Příští týden, pravděpodobně ve středu se bude konat tisková konference, která představí zásadnější informace. V příštích dnech přijdou na pořad jednání také vatikánské kongregace, papežské rady, struktura římské kurie a její budoucí podoba.

Konstatoval mimo jiné o. Lombardi v souvislosti se zasedáním kardinálské komise, pracující s Petrovým nástupcem na reformě římské kurie.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.