Papež František k nizozemským katolíkům o revoluční novosti blahoslavenství

30.6.2014 

V blahoslavenstvích můžete najít nový, čistý a intenzívní životní program, píše papež František mladým holandským katolíkům, kteří se o uplynulém víkendu sešli k národnímu setkání mládeže v opatství Mariënkroon. Mládežnický festival se nesl v duchu motta „Nový, čistý, intenzivní“.

Petrův nástupce v poselství datovaném 25. června slovy bl. Piergiorgia Frassatiho mladé lidi vyzývá, aby se nespokojovali se živořením, ale žili pro něco velkého. V souvislosti s duchovní přípravou na budoucí Světové dny mládeže v Krakově jim proto předkládá trojici blahoslavenství (Blahoslavení chudí v duchu, neboť jejich je nebeské království“ (Mt 5,3); „Blahoslavení čistého srdce, neboť oni budou vidět Boha“ (Mt 5,8) „Blahoslavení milosrdní, neboť oni dojdou milosrdenství“ (Mt 5,7) a poukazuje na jejich revoluční sílu i novost. Odhalují totiž vzor štěstí, který odporuje logice tohoto světa. Ježíš označuje za blahoslavené takové lidi, které svět považuje za neužitečné nuly, a sám ukazuje, jak žít každé z blahoslavenství, podotýká papež.

Pohlédneme-li na čistotu Ježíšova srdce, chápeme krásu křesťanského povolání, vztahuje se František dále k mottu setkání a vybízí mládež v duchu svého předchůdce Benedikta XVI., aby se Krista nebála: „Nic vám totiž neodejme, ale velmi mnoho vám daruje“.

V závěru svého poselství Svatý otec holandskou mládež zve k intenzivní životní zkušenosti. „Řekněte „ne“ pomíjivé a povrchní kultuře, která vás zbavuje síly a schopnosti čelit velkým výzvám života“, naléhá Petrův nástupce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.