Vznikne Pákistánská rada pro práva menšin

25.6.2014 

Jako historický krok definuje dnešní vydání (25.6.2014) vatikánského L´Osservatore Romano výnos Nejvyššího pákistánského soudu, kterým zavazuje vládu k ustavení Národní rady pro práva menšin. Tato nezávislá státní organizace by měla sledovat životní podmínky etnických i náboženských menšin a monitorovat případy násilí a diskriminace. Rozhodnutí se týká samozřejmě také křesťanské menšiny, ve které pouze za loňský rok zemřelo násilnou smrtí 81 lidí. Soudní výnos jen opatrně komentuje katolík Paul Bhatti, který vede Sdružení pákistánských náboženských menšin.

Rozhodnutí hájit menšiny je dobré a je nadějný také zásah Nejvyššího soudu, který dosud nikdy nezaujal žádnou pozici. To je tedy pozitivní aspekt. Myslím si však, že Pákistán s veškerým násilím, nenávistí a extremismem by dnes vyžadoval úplně jiný zásah. Pohybují se tu totiž jedinci, kteří vyrůstají v určitých prostředích a žijí jen proto, aby zabíjeli a umírali. I kdybychom kolem kostelů postavili padesát tisíc vojáků, nebudou stačit, dokud nevytěsníme onu mentalitu, onu fanatickou ideologii, která v Pákistánu den ze dne narůstá. Vymývají se tu mozky a probouzí nenávist vůči všem lidem, kteří této ideologii odporují. A proti tomu by vláda a Nejvyšší soud měly zaujmout stanovisko. Jsem pevně přesvědčen o tom, že změna v Pákistánu nastane pouze změnou vzdělávacího systému a výchovy vůbec. Dokud to neuděláme, budeme stále zápasit s ideologií, která je nebezpečná nejenom pro menšiny, nýbrž pro celý Pákistán.“

V Pákistánu se množí falešná obvinění z blasfémie, a také v těchto kauzách vláda nezasahuje, mnohdy navzdory zcela zřejmým důkazům, dodává Paul Bhatti. Extrémním případem je už pětileté věznění matky pěti dětí Asie Bibi, odsouzené k smrti za údajné rouhání proti proroku Mohamedovi. Její advokáti právě dnes podali u vrchního soudu v Lahore žádost, aby okamžitě stanovil termín odvolacího řízení. Odvolací soud s Asií Bibi byl letos již pětkrát odročen, zdůraznili právníci pro agenturu Fides. Podle obhájců není pákistánská žena v dobrém fyzickém a psychickém zdravotním stavu a navíc je naléhavě nutné, aby se vrátila ke svým dětem. Jak vyplývá z informací lokálních zdrojů, islámští integralisté vyvíjejí tlak na soudce, aby v procesu nepokračovali, uvádí zpravodajská agentura.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.