Soudní spor o užívání slova Allah ukončen

23.6.2014 

Výnos Federálního soudu v Malajsii uložil místnímu katolickému týdeníku Herald definitivní zákaz užívat termín “Alláh” jako označení Boha v křesťanství. Nejvyšší soud tak uzavřel kauzu, která trvá od roku 2009 a stala se symbolem boje za úctu k náboženským menšinám. Místní katolická církev nicméně pomýšlí na nové odvolání, vysvětluje pro mikrofony Vatikánského rozhlasu ředitel katolického periodika, O. Lawrence Andrew:

Nejvyšší soud je samozřejmě poslední instancí, čímž by se dalo říci, že se tu případ uzavírá. Existují však vyhlídky na revizi rozsudku, které prověříme, jakmile budeme mít v rukou psané znění soudního výnosu. Rozsudek zrcadlí stále větší nesnášenlivost vůči nemuslimským věřícím, a to nejenom v Malajsii, ale také v Indonésii, Iráku a dalších částech Blízkého východu. V naší zemi již touto marginalizací dlouho trpíme, ztratili jsme všechny školy, je obtížné stavět kostely. A nyní bude také složité dovážet jakoukoliv knihu či tiskový materiál, které by obsahovaly slovo „Alláh“.“

Zdůrazňuje O. Andrew. Předseda Malajské biskupské konference, mons. Paul Tan, pro agenturu Fides komentoval rozsudek lakonicky: „Soudci nebyli nestranní“. Poznamenal ovšem, že soud rozhodl pouze ve věci katolického týdeníku, což znamená, že ostatní nemuslimové mohou termín „alláh“ pro označení božstva používat. Ve svých posvátných spisech to činí kupříkladu sikhové nebo domorodé národy v kultech Sabah a Sarawak. Pro O. Paula Cheonga, faráře v Kuala Lumpur, jde o evidentní politický rozsudek. Jedinou cestou je slovo „Alláh“ nadále používat, tak jako křesťané v téměř všech muslimských zemích na světě“, míní malajský kapucín.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.