Oficiální program apoštolské cesty do Korejské republiky

18.6.2014 

Biskupové, mladí lidé, zástupci laického apoštolátu, nositelé zdravotního postižení, představitelé nekatolických náboženských komunit – se všemi těmito skupinami se Petrův nástupce setká v rámci své třetí zahraniční apoštolské cesty, která jej zavede do Korejské republiky. V jejím průběhu papež povýší k úctě oltáře 124 korejských laiků, popravených v různých vlnách pronásledování 18. a 19. století.

Pětidenní návštěva u příležitosti Asijského dne mládeže se koná na oficiální pozvání jihokorejského prezidenta, kterého papež František pozdraví v den svého příletu do Soulu, ve čtvrtek 14. srpna (z římského Fiumicina odlétá o den dříve, ve středu 13.8. v 16 hodin). První odpolední promluva Svatého otce bude adresována státním představitelům, shromážděným v prezidentském paláci. Ještě téhož večera papež zamíří do sídla Korejské biskupské konference, aby oslovil místní biskupy.

V pátek 15. srpna papežská delegace odletí do středokorejského Daejeon, pátého největšího města v zemi. Zde bude papež František na sportovním stadionu dopoledne slavit mši svatou ze slavnosti Nanebevzetí Panny Marie, zakončenou společnou polední modlitbou Anděl Páně. Následuje oběd s mladými lidmi v daejeonském semináři. Odpoledne se papež přemístí vrtulníkem do poutního místa v Solmoe, kde promluví k účastníkům šestých Asijských dní mládeže. Večer se vrátí do Soulu.

Sobotu 16. srpna zahájí návštěva svatyně mučedníků v Seo So mun. Papež František tu při dopolední beatifikační liturgii zapíše do seznamu blahoslavených mučedníka Paula Yun Ji-Chunga a jeho 123 druhů. Odpoledne navštíví středisko pro zdravotně postižené v Kkottongnae. V tamním duchovním centru se rovněž setká s korejskými náboženskými komunitami a večer pozdraví vůdčí zástupce korejského laického apoštolátu. Navečer se opět vrátí do hlavního města.

Neděli 17. srpna Svatý otec stráví na poutním místě v Haemi. Plánuje se tu setkání s asijskými biskupy, se kterými papežská delegace také poobědvá. Odpoledne Petrův nástupce závěrečnou mší svatou zakončí Asijské dny mládeže a odletí do Soulu.

V hlavním městě Korejské republiky pak stráví poslední den své návštěvy, pondělí 18. srpna. V arcibiskupském paláci pozdraví náboženské vůdce a poté bude v soulské katedrále slavit mši za pokoj a smíření. Oficiální státní rozloučení proběhne na soulské letecké základně, odkud papežský speciál odstartuje ve 13 hodin směrem na římské letiště Ciampino.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.