Ministři vnitra EU u Svatého otce

31.10.2003 

Jan Pavel II. dnes dopoledne přijal Ministry vnitra Evropské unie, kteří se v Římě účastní konference na téma mezináboženský dialogu jako důležitého faktoru sociálního soužití v Evropě a nástroje míru ve středozemní oblasti. Svatý otec vyjádřil potěšení nad tím, že si Evropské mezinárodní společenství klade za cíl budovat prostor svobody, bezpečnosti a spravedlnosti.

?Evropa, která povstala ze setkání různých kultur s křesťanským poselstvím, je dnes svědkem toho, že se v jejím lůně díky přistěhovalectví objevuje řada kulturních a náboženských tradic. Nechybějí plodné zkušenosti spolupráce a současné úsilí podporující mezikulturní a mezináboženský dialog rýsuje perspektivu jednoty v různosti, která přináší naději pro budoucnost,? uvedl ve svém poselství k ministrům vnitra Evropské unie Svatý otec.

Dále zmínil, že právě dodržování svobody náboženství slouží jako jakýsi text, prověřující situaci dalších práv: ?Uznání specifického náboženského dědictví společnosti vyžaduje uznání jeho symbolů. Pokud se ve jménu nesprávné interpretace principu rovnosti rezignuje na vyjádření takovéto náboženské tradice a s ní spojených kulturních hodnot, může snadno dojít k tomu, že se roztříštěnost dnešních multietnických a multikulturních společností promění ve zdroj nestability, potažmo konfliktu,? zdůrazňuje se v papežském poselství. Pokojného sociálního soužití nelze dosáhnout tím, že se zruší náboženské zvláštnosti jednotlivých národů. Jan Pavel II. kromě toho označil podobný postup nejen za marný, ale v důsledku také nedemokratický, protože odporuje hlubokým citům většiny obyvatel. V závěru Svatý otec popřál Evropským ministrům vnitra úspěch v jejich práci a požehnal jim.

Vláda České republiky na římskou konferenci delegovala velvyslance u Svatého stolce, Pavla Jajtnera.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.